Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Софийски енории подкрепят бежанци от Украйна

11.03.2022

Софийски енории подкрепят бежанци от УкрайнаПравославни енории в столицата се организират, за да помагат на украинските бежанци, пристигнали в София или намиращи се на територията на страната.

Големият град затруднява координацията на усилията, но благодарение на добрата воля и с помощта на социалните медии християните, които искат да помагат, успяват да го направят. Най-често събирането на материали и средства, както и личното участие с труд и време се осъществяват в сътрудничество с по-големи организации, които могат да координират разпращането на помощите и достигането им до нуждаещите се.

Енорията към храм „Рождество Христово“ в столичния квартал „Младост - 3“ работи със Ситуационния център на „СофтУни“, който се намира в същия квартал на бул. „Александър Малинов“ № 78. На сайта на центъра (тук) има списък с най-необходимите неща, които могат да бъдат дарени.

Същата енория изпраща храни, хигиенни материали и дрехи и в Градешкия манастир във Врачанска епархия, където са настанени избягали от войната в Украйна жени и деца.

В първия ден на Великия пост храм „Света Троица“ на бул. „Константин Величков“ в София започна инициатива за подпомагане на бежанците от Украйна. От понеделник до петък в работното време на храма (07:30 - 17:30 ч.) се приемат дарения за майки с деца, които пристигат от Украйна. На тел. 0899 447 247 можете да получите информация от какво имат нужда. Храмът координира събирането и разпределянето на помощите със Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна“.

Други столични енории работят в сътрудничество с доброволците във Варна, където стотици украинци всеки ден се регистрират в импровизирания бежански център в Двореца на културата и спорта.

Ситуацията се усложнява, а тромавата държавна машина не може да заработи, споделят работещите на терен. Както във Варна, така и на други места основната тежест по приемането и настаяването на бежанците е в ръцете на доброволци.

Има нещо символично в това, че началото на войната съвпадна с неделята на Страшния съд според православния църковен календар, коментира един от енориашите на храм „Рождество Христово“. В тази неделя на богослужението се чете евангелският текст за Страшния съд, където Иисус Христос извежда като основен критерий за съда грижата за Неговите „малки братя“, страдащите, онеправдани и гонени хора. По Христовите критерии осъдени ще бъдат тези, които са останали безразлични пред страданието на ближния: Гладен бях и не Ми дадохте да ям; жаден бях и не Ме напоихте; странник бях и не Ме прибрахте; гол бях и не Ме облякохте; болен и в тъмница, и не Ме споходихте.

Архим. Антим, протосингел на Видинска митрополия, помага за пренасяне на даренията, събрани в столичната енория „Рождество Христово“ до Градешкия манастир във Врачанска епархия:

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova