Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

13-годишен геймър дарява видеоигри на болни деца

26.06.2019

13-годишен геймър дарява видеоигри на болни деца Възможно ли е видео игрите да имат терапевтичен ефект? Стоенето пред екрана едва ли може да лекува, но може да направи болничния престой на малките пациенти по-поносим. Първата подвижна геймстанция вече обикаля стаите в една от столичните болници, а игри под формата на дарения пристигат от цялата страна.

Това е един от онези моменти, в които навън животът кипи, а ти си на пет и гледаш игрите само през прозореца. Защото си затворен между четирите бели стени на болничната стая. Заради гнойна ангина, Митко ще трябва да пази леглото няколко дни.

А когато ти не можеш да отидеш при играта, играта може да дойде при теб. На подвижна гейм станция. Идеята се ражда в главата на един 13-годишен геймър. Ангел решава да направи безпрецедентен жест - към тези деца, които дори и да искат, не могат да излязат навън. Идеята го осенява след репортаж, който гледа по американска телевизия. „Като всички хора, които имат 13-годишен тийнейджър вкъщи, ние полагаме огромни усилия за това Ангел, който е на 13, да не изкарва цялото време пред монитора, а да изкарва повече време навън”, обясни Десислава Янкова, координатор на инициативата.

Инициаторите публикуват идеята си в интернет. И започват да получават пакети с игри, дискове и всякаква помощ. Така сглобяват първата подвижна геймърска станция, на която днес играе Митко. И дори у дома да опитва да ограничава престоя на детето си пред екрана, тук, Кристина е склонна да му отпусне повечко време.

„Децата са като един летен ден, бързо плачат, бързо се усмихват. И когато виждат някакво забавление, те са много благодарни като пациенти – лицата им светват и стават много щастливи. Когато те са щастливи, те и по-бързо се възстановяват”, коментира доц. Йорданка Узунова, началник на клиниката по педиатрия в болница „Лозенец”

Това ще позволи на доц. Узунова да продължи по-лесно битката за здравето и живота на малките пациенти – защото, докато гледате този репортаж, Митко може би вече ще си е у дома. Това, което не ви показваме обаче е, че в съседната стая, един малък пациент и неговата майка са в очакване на жизненоважна чернодробна трансплантация.

Източник: https://nova.bg
Снимка: https://nova.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova