Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Столични храмове готвят топла храна на хора в нужда

27.01.2021

Столични храмове готвят топла храна на хора в нуждаПет столични храма осигуряват топла храна за хора в нужда. В дните на пандемия работата им е затруднена - даренията и доброволците са по-малко, а все повече хора чакат на опашката.

Шеф Евгени Ганчев оставя куртката и всяка събота приготвя обяда. И ако в ресторанта има богат избор от продукти и подправки, то тук най-ценната, която влага е любовта.

„Радостта от това да сготвиш за някой друг е несравнима. Всеки от нас се старае да покаже най-доброто от себе си. Всички са много щастливи, както хората, които се трудят вътре, така и тези от опашката”, сподели доброволецът.

Хората от опашката имат професии, дълъг стаж и скромни пенсии. „Когато платя сметките и ми остават едва 150 - 200 лева за мен. Децата, като грабнат някой лев и свършиха”, каза Асен Симов.

Чакащите за топъл обяд са различни, но ги обединява нуждата. 80-годишният Тодор първо бил доброволец в кухнята, сега е от другата страна - на опашката.

„Бил съм тук 15 години и съм помагал много. Сега закъсах с краката, паднах и ми е много трудно”, разказва Тодор Димитров.

Заради пандемията през март кухнята затворила за първи път от 21 години. „Усети се, мизеруване страшно. Ядем само хляб, мляко и лук”, посочи Асен Симов.

„При първото затваряне, тези хора бяха оставени на произвола на съдбата. Едва на 13-и май се събрахме и решихме да направим нещо по въпроса. Когато организирахме първото раздаване възрастните хора плачеха отвън”, обясни доброволецът Мони Маринов.

19-годишният Благовест Стоянов не може да си представи дните без да помага. Признава, че работата се увеличила драстично, защото много хора се страхуват от вируса.

„Пандемията промени изключително много работата ни, защото преди всяка седмица имаше по 30-40 доброволци. Когато отворихме отново след пандемията трима дежурни сме се справяли с работа за 30 души”, добави той.

Дали защото кухнята е към храм не крие, че чудеса се случват, дори когато на опашката има 500 човека и храна за 350. „Понякога не може да се обясни, но никой не е останал гладен, винаги нещата се нареждат”, заключи Благовест.

Нуждаещите се увеличили с 1/3, а осигуряването на обяд поскъпнало и заради осигуряването на опаковки. „Имаме нужда от всичко - от пари, от продукти и от доброволци. Всяка една помощ обаче трябва предварително да се изговори”, каза Маринов.

Храм „Св. Пророк Илия” в столичния квартал „Дружба” е отворен за всеки с желание да помогне. „Единственото необходимо за един човек е да е здрав, да спазва дистанция, винаги да е с маска и да може да борави с нож”, обясни Благовест. Наградата са стотици стоплени сърца.

Източник: https://nova.bg
Снимка: https://nova.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova