Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Деца рисуваха земята на св. Йоан Рилски

25.10.2017

Деца рисуваха земята на св. Йоан РилскиНа 22 октомври в Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“ бяха връчени отличията на участниците в конкурса за детска рисунка „Земята на св. Йоан Рилски“. Преди това изложбата с творбите на малките художници беше открита от дякон Йордан Божилов, дългогодишен иподякон и учител по катехизис в Енорийския център на храма. На откриването присъстваха енориаши на църквата, както и много гости – участници в конкурса, дошли със своите родители и учителите по вероучение или рисуване.

Дякон Йордан благодари на децата, които изпратиха свои рисунки от различни краища на страната. В конкурса има творби на ученици от Бургас, Попово, Троян, София, Ловеч, Русе и др. градове на страната. Дяконът изтъкна, че конкурсът е бил добър повод децата да разговарят със своите учители и родители за св. Йоан Рилски и да научат повече за неговия живот и ролята му в църковната история на България. Той разказа за инициаторката на конкурса – седемгодишната Анна, която е израсла в енорията на храм „Покров Богородичен“. Наред с класическия балет и цигулката, тя обича да рисува и чрез този конкурс се надява да събере на едно място произведенията и на други деца, които живеят в Църквата и искат да творят на подобни теми.

Инициативата на Анна беше подкрепена от цялата енория и се проведе с благословението на предстоятеля на храма – о. Николай Танев.

Тъй като в надпреварата се включиха много деца, въпреки кратките срокове, в които беше организиран конкурсът, участниците бяха разделени в две възрастови групи – от 5 до 7 г. и от 8 до 10 г.

Творбите бяха оценявани от жури в състав: председател – о. Николай Танев и членове: Младенка Ланджева – дългогодишен преподавател в школата по иконопис за възрастни и за деца „Захари Зограф“ към Енорийския център към храм „Покров Богородичен“, Боян Александров – преподавател в школата по дърворезба към Енорийския център към храм „Покров Богородичен“, Драгомира Симеонова-Митровска, изкуствовед и зограф, възпитаник на Национална художествена академия, и инициаторката на конкурса – Анна Митева.

В първата възрастова група с голямата награда беше отличена Дора Костова на 7 г. от София, а във втората – Антон Славчев на 10 г. от гр. Попово. Те получиха за награда сборника „Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир“, предоставени от Центъра за образователни инициативи „Двери“. Всички участници в конкурса получиха книжки и икони на св. Йоан Рилски.

Мнението на журито е, че темата е била вдъхновяваща за много деца, които са били запленени от образа на Рилския чудотворец. Малките художници най-често са интерпретирали моменти от житието на св. Йоан, като най-силно впечатление им е направила способността му да общува с дивите животни.

Организаторите отбелязват, че конкурсът е предизвикал голям отзвук сред децата и се надяват той да стане ежегоден. Подобни инициативи, освен че предизвикват творческата енергия на децата, са добър повод те да научат повече за Рилския чудотворец и ролята му за нашия народ.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova