Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Деца рисуваха земята на св. Йоан Рилски

25.10.2017

Деца рисуваха земята на св. Йоан РилскиНа 22 октомври в Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“ бяха връчени отличията на участниците в конкурса за детска рисунка „Земята на св. Йоан Рилски“. Преди това изложбата с творбите на малките художници беше открита от дякон Йордан Божилов, дългогодишен иподякон и учител по катехизис в Енорийския център на храма. На откриването присъстваха енориаши на църквата, както и много гости – участници в конкурса, дошли със своите родители и учителите по вероучение или рисуване.

Дякон Йордан благодари на децата, които изпратиха свои рисунки от различни краища на страната. В конкурса има творби на ученици от Бургас, Попово, Троян, София, Ловеч, Русе и др. градове на страната. Дяконът изтъкна, че конкурсът е бил добър повод децата да разговарят със своите учители и родители за св. Йоан Рилски и да научат повече за неговия живот и ролята му в църковната история на България. Той разказа за инициаторката на конкурса – седемгодишната Анна, която е израсла в енорията на храм „Покров Богородичен“. Наред с класическия балет и цигулката, тя обича да рисува и чрез този конкурс се надява да събере на едно място произведенията и на други деца, които живеят в Църквата и искат да творят на подобни теми.

Инициативата на Анна беше подкрепена от цялата енория и се проведе с благословението на предстоятеля на храма – о. Николай Танев.

Тъй като в надпреварата се включиха много деца, въпреки кратките срокове, в които беше организиран конкурсът, участниците бяха разделени в две възрастови групи – от 5 до 7 г. и от 8 до 10 г.

Творбите бяха оценявани от жури в състав: председател – о. Николай Танев и членове: Младенка Ланджева – дългогодишен преподавател в школата по иконопис за възрастни и за деца „Захари Зограф“ към Енорийския център към храм „Покров Богородичен“, Боян Александров – преподавател в школата по дърворезба към Енорийския център към храм „Покров Богородичен“, Драгомира Симеонова-Митровска, изкуствовед и зограф, възпитаник на Национална художествена академия, и инициаторката на конкурса – Анна Митева.

В първата възрастова група с голямата награда беше отличена Дора Костова на 7 г. от София, а във втората – Антон Славчев на 10 г. от гр. Попово. Те получиха за награда сборника „Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир“, предоставени от Центъра за образователни инициативи „Двери“. Всички участници в конкурса получиха книжки и икони на св. Йоан Рилски.

Мнението на журито е, че темата е била вдъхновяваща за много деца, които са били запленени от образа на Рилския чудотворец. Малките художници най-често са интерпретирали моменти от житието на св. Йоан, като най-силно впечатление им е направила способността му да общува с дивите животни.

Организаторите отбелязват, че конкурсът е предизвикал голям отзвук сред децата и се надяват той да стане ежегоден. Подобни инициативи, освен че предизвикват творческата енергия на децата, са добър повод те да научат повече за Рилския чудотворец и ролята му за нашия народ.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova