Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Втори летен детски лагер се проведе в Софийска духовна семинария за деца

01.09.2022

Втори летен детски лагер се проведе в Софийска духовна семинария за децаС благословението на Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, от 19 до 24 август Сдружение за социални и културни инициативи (ССКИ) организира и проведе детски дневен лагер. Това е вторият градски лагер, който се провежда това лято на територията на семинарията, след организирания от Богословския факултет на СУ в началото на юли лагер за български и украински деца.

Децата на възраст от седем до петнадесет години, организирани от членовете на Сдружението, в рамките на тези шест дни пяха, рисуваха под диктовка, изработваха восъчни свещи, умело връзваха възли в макраме, спортуваха, забавляваха се, приемаха от всичко с пълни шепи и отворени сърца. Без боязън, а с онази чиста детска наивност задаваха своите въпроси на отците и еп. Пахомий, които бяха близо до тях и предоставиха обновената и модерна база на единствено по рода си училище в София. Всички бяха ободрени от радостта да общуват помежду си, да играят заедно, да се състезават, да побеждават, а понякога заедно и да преглътнат загубата. Впуснаха се в незабравимо приключение – да търсят кораба на Ной в отборната игра, създадена от ССКИ специално за терена на Семинарията. Съобразяваха отговорите си, решаваха бързо за време различни ребуси, които бяха ключ към всяко следващо ниво и стъпка до целта на играта.

Готвиха заедно, а кулинарното ателие даде своите изненадващо-вкусни и красиви резултати, макар и постни – торти, плодови кораби и питки. Насищащите обеди, приютени в семинарската трапезария, и следобедните закуски бяха любими моменти за много от лагеруващите.

Поразсъждаваха върху добро и зло и потърсиха отговори по време на запомнящите се беседи, изнесени от Светослав Костарев, притежаващ дългогодишен опит в провеждането на детски лагери.

Оптиците от „Friends Optics“ със свойствената за тях отзивчивост им направиха зрителна диагностика под формата на забавна игра.

С подкрепата на Poklonnik.bg участваха в пешеходен тур по древна Сердика, а събитията за отминалата епоха оживяха в завладяващия разказ на г-жа Нина Колева. Успяха да се насладят на спиращата гледка от камбанарията на „Св. Александър Невски“ – едно незабравимо преживяване. Отново с подкрепата поклонническия център към Софийска св. митрополия посетиха Германския манастир, където бяха топло посрещнати и приветствани от игумена йером. Пимен. Пътуваха и до Рилския манастир, където се поклониха на чудотворните мощи на небесния закрилник на България св. Йоан Рилски.

Посещението на Аквапарк „Възраждане“ им донесе радостни и дъждовни емоции, но все пак всички се докоснаха до разнообразните съоръжения и атракции.

През цялото време членовете на Сдружението, всички семейства и родители, хора с различни дарби и таланти, бяха с децата, организираха ги, напътстваха ги, учеха ги и се забавляваха с тях.

Богатата и разнообразна програма се осъществи благодарение на щедростта на анонимен дарител, който изцяло пое разходите за лагера.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova