Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Руски изкуствовед ще изнесе лекция в Богословския факултет на СУ

12.10.2021

Руски изкуствовед ще изнесе лекция в Богословския факултет на СУНа 12 октомври руският изкуствовед Юрий Савелиев, професор в Православния хуманитарен университет „Св. Тихон“ на Руската православна църква, ще изнесе лекция в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професорът ще говори на тема: „Византийско християнско художествено наследство и интерпретацията му в изкуството на XIX и началото на XX век“. Заради противоепидемичните мерки лекцията ще се проведе от 18 ч. в хибриден вариант – присъствено в 8-ма аудитория и дистанционно във фейсбук и Тиймс. Осигурен е превод на български език.

Поради ограниченията в залата на Богословския факултет ще присъстват ограничен брой хора. Лекцията може да бъде проследена в Тиймс – тук и във Фейсбук – тук.

Юрий Ростиславович Савелиев е професор в катедрата по история и теория на християнското изкуство на Православния хуманитарен университет „Св. Тихон“ и професор по История на византийското и руското изкуство в Московския държавен университет „М. Ломоносов“.

Проф. Савелиев е на посещение в България заради подготовката на съвместно руско-българско научно издание, посветено на историята на строителството на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София и на творческия път на нейния архитект Александър Померанцев. Научно-изследователският проект е на руския Фонд за фундаментални изследвания и предвижда в рамките на три години да бъде изготвена монография за историята на строителството на храм-паметника „Св. Александър Невски“. Предвижда се предговорът към изданието да бъде на Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод и председател на църковното настоятелство на Патриаршеската катедрала.

По време на престоя си в България на 7 октомври професорът посети подворието на РПЦ в София и се срещна с неговия предстоятел архим. Васиан.

На 14 октомври от 17 ч. Юрий Савелиев ще изнесе публична лекция и в Дома на Москва в София. Темата, по която ще говори, е „Храмовете на св. Александър Невски от XIX и началото на XX в.“. Проф. Савелиев ще разкаже за църквите, посветени на светеца-воин в Москва, София, Варшава, Потсдам, Талин, Баку, Новосибирск и др.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova