Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Започва изграждането на първия храм у нас, посветен на св. Серафим Софийски Чудотворец

27.02.2020

Започва изграждането на първия храм у нас, посветен на св. Серафим Софийски ЧудотворецНа 26 февруари в столичния квартал „Надежда-3“ беше положен основният камък на първия храм у нас, посветен на св. Серафим Софийски Чудотворец. Софийският викарий Белоградчишки еп. Поликарп направи първата копка на храма в деня, когато се отбелязват 70 години от успението на владика Серафим, както е известен руският архиепископ сред българските християни. Новият храм се намира на ул. „Бели Дунав“, а за негов предстоятел е определен прот. Христо Димитров.

В богослужението участваха също архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Евтимий и много столични свещеници, между които ставроф. ик. Ангел Анголов, ик. Кирил Попов, прот. Стилиян Табаков, прот. Методий Корчев и др. В словото си еп. Поликарп разказа защо св. Серафим е известен сред своите съвременници като „архиерея на любовта“ и пожела храмът да бъде завършен бързо, така че християните да имат още една светиня, която да ги обединява, и в най-скоро време вярващите да се съберат за отслужването на първата св. Литургия в новия храм.

Днес в руската църква „Св. Николай Чудотворец“, където се покоят мощите на св. Серафим, беше отслужена празнична св. Литургия по случай празника на светеца от Врачански митр. Григорий и гостуващия у нас украински Виницки митр. Варсануфий (УПЦ-МП).

Богучарският архиеп. Серафим Соболев беше канонизиран през 2016 г. Той е архиепископ на руските православни общини в България от 1921 до 1950 г., когато се упокоява на Неделя православна, 26 февруари.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova