Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Подписаха договора за дарение за изграждане на Център за талантливи деца в града

23.05.2016

Подписаха договора за дарение за изграждане на Център за талантливи деца в града На 25 април официално бе подписан договорът, с който Мария Жекова дарява имот на Община Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на общината. В масивната сграда, която е в центъра на града и е с данъчна оценка над 1 млн. лева, ще бъде изграден Културен център за даровити деца, който ще носи името на покойния вече проф. Петър Жеков - виден общественик, композитор, писател и учен-генетик, носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора" и брат на Мария Жекова. Решението за дарението бе подкрепено с 45 гласа „за“ от общинските съветници в края на февруари.

На тържествената церемония, която се проведе в зала „П. Р. Славейков“ на общината, присъстваха зам.-кметовете на Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Емил Христов, председателят на ПК по култура и вероизповедания към ОбС Милена Желева, секретарят на Общината Делян Иванов, общински съветници, представители на културните институции, общественици и журналисти. В Културния център ще бъдат изградени зали за концертни изпълнения (камерна зала), и за детски хор, който изпълнява църковни песнопения.

„Искам да ви изкажа едно огромно благодаря за този жест! В такъв момент е много трудно човек да намери подходящите думи, точните думи, за да изразим нашето възхищение. Дълбок поклон пред Вас! Сигурна съм, че някъде там отгоре, ни гледа Вашият брат, многоуважаваният наш съгражданин проф. Петър Жеков и се гордее с Вас и възможността, която давате на талантливите деца на Стара Загора“, каза зам.-кметът Красимира Чахова. „Пожелавам ви още дълги години здраве и да прережем заедно лентата на Културния център, който ще бъде изграден“, допълни тя. „Радвам се, че мога да оставя нещо на старозагорци, което да остави следа и този културен център да бъде в полза на децата с талант от нашия град. Искам да изкажа благодарност на кмета Живко Тодоров, както и на неговия екип, които се погрижиха за подготовката на документите. Надявам се да имам щастието да присъствам на официалното откриване на Центъра“, сподели Мария Жекова. Думи на признателност към благородното дело, което извърши старозагорката, изказа и зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. „Госпожо Жекова, това, което вие оставяте в полза на града ни и нашите деца, е памет, жест, който е мерило за трайност! Това благородство ви нарежда редом до брат ви. Всички тук прекланяме глава пред вас!“

По време на церемонията прозвучаха две песни, „Чуй“ и „Душата ми плаче за сняг“, в изпълнение на Денис Иванов и Полина Влахова, както и източно православни песнопения на октет „Св. Йоан Дамаскин“, с диригент Стефка Минкова, чийто композитор е проф. Жеков.

Източник: http://www.focus-news.net

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova