Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Парализирана жена от Родопите, развълнувала България, вече ходи на училище

16.04.2019

Парализирана жена от Родопите, развълнувала България, вече ходи на училище Ася е твърдо решена да завърши средното си образование, въпреки трудностите

Историята на Ася от родопското село Стърница развълнува цяла България. Момичето е почти парализирано от 3-годишна възраст, когато претърпява тежък инцидент. Въпреки че не може да ходи самостоятелно, тя може да плете с помощта на краката си. А днес прекрачва училищния праг отново, за да получи средно образование - единственият път за сбъдване на мечтата й - да си намери работа.

Преди време Ася беше затворник на собствения си дом, защото нямаше количка, с която да се придвижва, и до къщата й нямаше път. Тя и още десетки хора бяха излъгани от некоректен зъболекар, заради когото Ася нямаше зъби. Тогава група журналисти й се притекоха на помощ. Днес тя се усмихва без притеснения и излиза навън, макар и само до ореха пред къщата.

Жителите в село Стърница са малцина, а приятелите на Ася са виртуални - в социалните мрежи. Когато има нужда да говори с някого, момичето говори на цветята. От миналата година е ученичка в училището на близкото село Баните. Започва да учи отново, след като вижда програма за работа за хора с увреждания към бюрото по труда. От общината й отговарят, че за да бъде наета на работа, трябва да има завършено средно образование, а тя е учила само до 8 клас. До четвърти майка й я носи на ръце до училището в Стражица. Основното си образование завършва благодарение на учители, който идват в дома й, за да й преподават.

Източник: https://nova.bg
Снимка: https://nova.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova