Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Да възстановим параклиса „Възнесение Господне“ в „Долината на Духа“

04.01.2020

Да възстановим параклиса „Възнесение Господне“ в „Долината на Духа“За района на с. Стоян Заимово, Община Чирпан, се предава исторически разказ, свързан със съществуването на манастирски комплекс в близост до селото, в "Зоната на чудесата", както е известно сега.

Манастирският комплекс, известен като Голямата черква, бил грандиозен. Построен бил към 1212 г., а 4 години преди това бил построен параклис, наречен "Възнесение Господне". В комплексът са се подвизавали много монаси. Но те освен на Бога са служили и на хората, защото при тях се стичали освен миряни също и телесно болни и недъгави, които монасите обгрижвали, и те си тръгвали здрави. Всичко това продължило около 305 г.

Около 1517 г. – разказва преданието – „В един съботен ден, чер за тях, бяха се събрали много хора – мъже, жени, малки деца. Дойдоха турски хайдуци, нападнаха църквата и избиха много невинни хора, мъже, жени и малки деца. Имаше 8 човека монаси, те се затвориха в църквата, турците разбиха вратата и тогаз, когато ми каза това нещастие аз като на телевизор виждам младо момче монах вдигнало ръце нагоре и се моли за пощада, обаче и тях избиха…“.

Оттогава духовният живот на това духовно средище угаснал, но споменът е жив. И днес носителите на този спомен за „Долината на Духа“, както наричали района с молитвените храмове, желаят да издигнат параклиса „Възнесение Господне“ от руините и защо-не, да възвърнат духовния живот на това свято място. Издигането на параклиса на същото място, където го е имало и преди, те считат за „наш общ дълг като наследници на велика история, творци на личната си съдба и тази на Отечеството ни!“.

За параклиса, който се планира да бъде издигнат в местността Голямата черква, Община Чирпан е дала терен. Вече се изготвят разрешенията за строеж. За градежа са необходими 30 000 лева, от които до момента са събрани около 10 000.

Кампанията се прави и поради това, че в района няма нито един действащ храм.

Банковата сметка за дарения на параклиса „Св. Пантелеймон“ е: BG50UNCR70001523085895

Източник: https://www.monitor.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova