Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Общински оранжерии ще захранват хранителните нужди на детските градини в Троян

19.11.2020

Общински оранжерии ще захранват хранителните нужди на детските градини в ТроянСамо преди дни Община Троян се сдоби с оранжерии за отглеждане на екологично чисти зеленчуци, които ще се ползват за приготвяне на храна за детските заведения в общината.

Оранжериите са изградени в кв. Кнежки лъг на мястото на старото училище „Отец Паисий“. Те са част от проект за здравословно хранене на децата на община Троян, разработен и финансиран от Община Троян. Преди две години беше засадена овощна градина в района на Троянско поле с биологични овощни насаждения. Тази година градината даде и първите си плодове. През 2022 г. се очаква да даде и първата си нормална реколта.

В оранжериите ще бъдат засадени био зеленчуци. През 2019 г. инвеститор в Троян с немски произход – г-н Вайл дари сглобяема сграда, в която ще бъдат разположени две хладилни помещения (за плодове и за зеленчуци), подготвително помещение, складово помещение и битово помещение със санитарен възел, както и помещения за персонала.

В бюджет 2020 са заложени средства за изграждане на оранжерията. Първият етап на COVID-кризата наложи известно закъснение в изграждането на оранжерията, но сега тя вече е на планираното място. Предстои засаждането на био зеленчуците и включването им в менюто на децата от детските ясли и детските градини на община Троян. Оранжерията е стъпка в пакета от дейности, които Община Троян предприема за здравословно хранене на децата.

Припомняме, че Община Троян е и част от проекта „BioCanteens“ по Урбакт III, благодарение на който има възможност да обменя опит и добри практики по темата с партньорите си от Румъния, Гърция, Италия, Франция, Белгия и Португалия.

Източник: https://troyanexpress.com

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova