Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Монасите от Троянския манастир дариха книги на читалището в Троян

09.11.2022

Монасите от Троянския манастир дариха книги на читалището в Троян63 тома православна литература дариха монасите от Троянския манастир "Успение Богородично" на читалище "Наука - 1870 г." в Троян. Щедрият дар връчиха отец Стефан, изпълняващ длъжността игумен, и отец Елисей навръх светлия български празник – Деня на народните будители. Книгите ще обогатят библиотеката и най-вече фонда на отдел Заемна за възрастни, споделиха трогнатите от жеста служители в читалището.

Към монашеската щедрост се присъединил и архимандрит хаджи Василий – протосингел на Софийската митрополия, който добави към дарението доста книги.

Екипът на читалището поднесе благодарствени грамоти на отец Стефан, които той да занесе на братята в манастира и на архимандрит хаджи Василий.

Този жест на черноризците от Троянската обител не е единствен, уточниха от там. Всеки месец от манастирския бюджет се отделя сума, която се дарява за различни благовторителности – в помощ на пострадалите при наводненията в община Карлово, за двама абитуриенти през пролетта, които да могат достойно да посрещнат празника на своето дипломиране, дарения на хора в затруднено положение, подсигуряване на подслон в манастира на изпаднали в безизходица и много други. На дневен ред е идея за социална кухня за нуждаещи се - обмисля се осъществяването й.

На всички тези инициативи монасите избягват да дават гласност, тъй като приемат жеста на благотворителността като нещо нормално и присъщо им. Не е тайна, че светата обител се издържа от даренията на миряни. Според братята съвсем логично и правилно е част от тези средства отново да се връщат при хората, които се нуждаят от подкрепа.

Източник: https://www.24chasa.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova