Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Доброволчеството преобразява детската белодробна болница в Трявна

03.12.2019

Доброволчеството преобразява детската белодробна болница в Трявна50 доброволци боядисаха 120 метра парапет от оградата на детската специализирана белодробна болница "Царица Йоанна" в Трявна. Единствената болница в страната, предназначена за дълготрайно лечение на деца с хронични белодробни заболявания и туберкулоза се преобразява благодарение на доброволчеството. От Великден до Коледа мисиите са безбройни. Най-много са подаръците от бивши пациенти, а най-голямото дарение е постъпило от Женското дружество в Козлодуй, разказва медиаторът на здравното заведение Бонка Тихова. В продължение на месец жените от Козлодуй събирали средства, достатъчни за подмяна на дограмата в занималнята, купуването на 3 хладилника и скара за стола. ИКЕА направо доставили обзавеждането за занималнята, а момичета от офис на „Токуда“ изпратили пари за нови възглавници.

Всичко започнало преди Великден, когато обявили мисия за набирането на 50 комплекта чаршафи и доброволци за боядисване. „Подариха ни 200 комплекта – съобщава тя. – Изпратиха ни дарения от Манчестър, от Германия, от Благоевград... Днес дойдоха едни хора от Казанлък и донесоха бои и препарати. Участници в Академия „Лидерите“ направиха коридора и една соларна тераса приказни“. Най-малкият й син Стефан, също е сред доброволците. В един от постовете, в който публикува снимки, пише: „Почистване на склад, пълен с бракувани вещи; подготовка на голямата детска занималня за ремонт - демонтиране на шкафове, изнасяне и подреждане в склада. Добрина, която осъществихме заедно с момчетата от Х клас на Националната гимназия по приложни изкуства "Тревненска школа"със съдействието на учителя Деян Боев и директора на гимназията Орфей Миндов“

Самият санаториум е построен с дарителски жест. По повод сватбата си през 1930 г. Царица Йоанна, наричана Йоанна Българска – Царица на милосърдието, получава 5 млн.лв. подарък от трите държавни банки – Народната, Земеделската и Централнокооперативната. Царицата ги дарява за създаването на преванториум в боровата гора над Трявна. Строежът започва през 1938 г. като детски преванториум за гръдно болни и е открит на 8 март 1944 г. като Царски детски санаториум „Цар Борис ІІІ“.От основаването му до днес в него са се лекували повече от 40 хил. деца. Явно, дарителството е заразно.

Източник: https://dnews.bg
Снимка: https://dnews.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova