Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Доброволчеството преобразява детската белодробна болница в Трявна

03.12.2019

Доброволчеството преобразява детската белодробна болница в Трявна50 доброволци боядисаха 120 метра парапет от оградата на детската специализирана белодробна болница "Царица Йоанна" в Трявна. Единствената болница в страната, предназначена за дълготрайно лечение на деца с хронични белодробни заболявания и туберкулоза се преобразява благодарение на доброволчеството. От Великден до Коледа мисиите са безбройни. Най-много са подаръците от бивши пациенти, а най-голямото дарение е постъпило от Женското дружество в Козлодуй, разказва медиаторът на здравното заведение Бонка Тихова. В продължение на месец жените от Козлодуй събирали средства, достатъчни за подмяна на дограмата в занималнята, купуването на 3 хладилника и скара за стола. ИКЕА направо доставили обзавеждането за занималнята, а момичета от офис на „Токуда“ изпратили пари за нови възглавници.

Всичко започнало преди Великден, когато обявили мисия за набирането на 50 комплекта чаршафи и доброволци за боядисване. „Подариха ни 200 комплекта – съобщава тя. – Изпратиха ни дарения от Манчестър, от Германия, от Благоевград... Днес дойдоха едни хора от Казанлък и донесоха бои и препарати. Участници в Академия „Лидерите“ направиха коридора и една соларна тераса приказни“. Най-малкият й син Стефан, също е сред доброволците. В един от постовете, в който публикува снимки, пише: „Почистване на склад, пълен с бракувани вещи; подготовка на голямата детска занималня за ремонт - демонтиране на шкафове, изнасяне и подреждане в склада. Добрина, която осъществихме заедно с момчетата от Х клас на Националната гимназия по приложни изкуства "Тревненска школа"със съдействието на учителя Деян Боев и директора на гимназията Орфей Миндов“

Самият санаториум е построен с дарителски жест. По повод сватбата си през 1930 г. Царица Йоанна, наричана Йоанна Българска – Царица на милосърдието, получава 5 млн.лв. подарък от трите държавни банки – Народната, Земеделската и Централнокооперативната. Царицата ги дарява за създаването на преванториум в боровата гора над Трявна. Строежът започва през 1938 г. като детски преванториум за гръдно болни и е открит на 8 март 1944 г. като Царски детски санаториум „Цар Борис ІІІ“.От основаването му до днес в него са се лекували повече от 40 хил. деца. Явно, дарителството е заразно.

Източник: https://dnews.bg
Снимка: https://dnews.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova