Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Да подариш време и грижа на библиотеката от детството си

25.02.2019

Да подариш време и грижа на библиотеката от детството сиДа подаряваш време и грижа на мястото, където си прекарал детството. Вече няколко години две момичета от Пловдив са доброволци в читалището в село Царацoво.

Любовта към книгите и техния дом за две вече 17-годишни момичета пламва през летата на село. „Може би съм била в детската градина с баба ми, която също живее в Царацово, решихме да се разходим до центъра и тя ме попита: Искаш ли да вземем една книжка от библиотеката? И аз казах: Добре”, спомня си Александра Виденов.

„Много обичах да идвам с дядо, аз още не можех да чета, но той си взимаше книги за него, постепенно той започна да ме учи да чета и аз също започнах да си взимам книги. Макар и на село, библиотеката тук притежава книжен фонд от над 14 хил. тома и над 300 читатели”, сподели Михаела Михова.

От малки, Александра и Михаела са част от младежкия танцов състав към читалището, а вече няколко години са и помощници в библиотеката.

„Могат да обработят купчина книги и да ги пуснат в употреба, те знаят вече какви неща се поставят върху книгите, като отличителни знаци, работят вече с датниците”, каза Елисавета Сандекова, библиотекар.

Миналото лято момичетата посвещават ваканцията си на дейности, свързани с читалището. Помагат в организацията на местни празници и чествания. Занимават се и с най-малките. Въпреки училищните задължения, двете се стараят да идват в Царацово и да помагат поне веднъж седмично.

Михаела споделя, че нейната награда са усмивките на хората. Александра пък е категорична, че предпочита са прекарва времето си в читалището, отколкото в градския мол. В края на миналата година Александра и Михаела получават и заслужено признание – награда за доброволчество.

Източник: https://btvnovinite.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova