Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Нашенец поема следването на бедна студентка по медицина от Стражица

11.11.2022

Нашенец поема следването на бедна студентка по медицина от Стражица38-ГОДИШНИЯТ АХМЕД ИБРЯМОВ ОТ СТРАЖИШКОТО СЕЛО ЦАРСКИ ИЗВОР ОСИГУРИ СРЕДСТВА ЗА ПОКРИВАНЕ НА СЕМЕСТРИАЛНИТЕ ТАКСИ НА СТУДЕНТКА ПО МЕДИЦИНА. Благодетелят, който живее и работи в Мюнхен, решава да помогне на момичето да завърши следването си и така един ден да бъде в полза на хората от неговия край, страдащи от недостиг на лекари. Казва, че не иска да разкрива самоличността на девойката, за да не я притесни. Щастлив е обаче от нейното уверение, че след полагане на Хипократова клетва, тя ще работи съвестно и отдадено на пациентите.

Гурбетчията вече е превел над 11 000 лв. по сметката на студентката, която учи във Варненския медицински университет. Момичето в момента е втори курс и се е ориентирало към реализация в сферата на кардиологията.

„Разбрах за необходимостта от средства за следването на девойката от мои близки в Царски извор, които са били колеги на баща й. За зла участ той умира внезапно преди половин година и освен огромна мъка за семейството кончината обрича дъщеря му да прекъсне обучението си по медицина. Реших да помогна, защото смятам, че това е една добра кауза в подкрепа не само на почернената фамилия, но и на хората в Стражишко“, обосновава решението си Ахмед.

Самият той напуска училище твърде рано и казва за себе си, че е неук. Животът го принудил да започне работа още на 15 години и се наложило да преживее много трудности заради липсата на знания и образование. Амбициран е, живот и здраве, когато се завърне окончателно в България, да завърши 12-и клас.

„Вече 10 години съм в Германия. Изкарвам парите си с много труд и лишения. Въпреки че заплатата ми е висока, отношението към нас, чужденците, не е най-доброто. Гледат на емигрантите като на бели роби. Много ми липсва България и единственото, което ме задържа тук, е доброто възнаграждение“, твърди той.

Ахмед живее в Мюнхен със съпругата си Айше и двете им деца. Мечтае да се върне с тях в Царски извор и да се откаже от гурбета. Надява се, че българските политици ще положат усилия за нормализиране на обстановката в страната и осигуряване на препитание не само в София, но и в малките населени места. Едва тогава би предприел крачка за преместване обратно у нас.

„От няколко години в родното ми село се оформи традиция за събиране на средства за различни инициативи. Винаги се включвам с дарение и вярвам, че това е дълг на всеки един, без значение в коя точка на света се намира. Виждам, че с общи усилия селото става по-приветливо. Видях от снимки във Фейсбук, че вече е направен и ремонт на площада. Това много ме радва. Поздравявам кмета Николай Колев“, казва Ибрямов.

38-годишният гурбетчия с нетърпение очаква Нова година, защото тогава ще гостува на близките си в Царски извор. Последното му прибиране било през 2020 г., когато се провела и първата сватба в селото за последния четвърт век.

Източник: https://namoreto.bg
Снимка: https://namoreto.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova