Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Училище поема разходите по висшето образование на своя ученичка

09.08.2019

Училище поема разходите по висшето образование на своя ученичка По света отдавна има практика на талантливите ученици да се заплаща по-нататъшното обучение срещу работа обратно в училището, което са завършили. Същата добра практика приложиха и от СУ "Емилиян Станев" във Велико Търново, откъдето ще поемат всички семестриални и други такси за висшето образование на една от тазгодишните абитуриентки.

Габриела Петрова е един от най-активните ученици във великотърновската гимназия СУ "Емилиян Станев". Тя се е изявила в много области като училищния парламент и даже е била лектор на Младежкия червен кръст в града. Габриела е забележително момиче с много желание да помага, затова не е странно, че е решила да учи педагогика с химия и биология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Но нейното образование ще протече с малко по-различни изисквания. Директорката на гимназията слключва много необичаен договор в момичето. Училището ще поеме разходите за висшето й образование, а след като тя завърши, ще се завърне в родното училище, в което е била от 1. клас, и ще преподава като учителка по химия и биология.

"Аз зная от много време, че Габриела иска да бъде учител, и когато разбрах, че се е насочила към началната педагогика, реших да поговоря с нея. Точно когато тя ще е завършила вече своята бакалаварска степен, ние ще имаме нужда от учители по тези предмети. Затова й предложих да помисли над идеята ние да финансираме, докато учи за бакалавър, а тя да се върне после да работи при нас", разказа директорката Кина Котларска. Това е първата такава инициатива, въпреки че г-жа Котларска е поемала разходите за по една семестриална такса на свои бъдещи учители и преди.

Габриела е знаела, че иска да е учител като майка си от дете. Като лектор към МЧК вече е придобила опит в общуването с деца и подходите, които трябва да имаш. "Първите думи, изречение, жестове са важни, защото, ако те ни грабнат, магията се получава. Ако не стане веднага, много мъчно падат бариерите след това", Габи признава, че това е най-голямото й притеснение.

Това няма да е последният път, в който се сключва подобен договор в гимназията. "Няма да е последното дете, с което ще направим такъв договор. Аз като директор зная какви учители ще са ни нужни след години и наблюдавам други деца, които като Габи имат талант да бъдат учители", споделя Кина Котларска.

Надяваме се и много други училища да вземат пример от тази гимназия и да помагат на учениците си. Няма нищо по-хубаво от това да се върнеш в родното школо, но да си зад бюрото, не зад чина. Това е една прекрасна инициатива, която не само може да помогне на деца в неравностойно положение да получат образованието, което искат, но и да вдъхне живот и нова перспектива в училищата в по-малки градове. Нека директорите из цялата страна се поучат от действията на г-жа Котларска и почерпят от нейната добра практика в своите училища!

Източник: http://uspelite.bg
Снимка: http://uspelite.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova