Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Във Варна продават благотворително картички в помощ на деца със специфични хранителни нужди

16.12.2019

Във Варна продават благотворително картички в помощ на деца със специфични хранителни нуждиАсоциация Хипофиза и Асоциация на Студентите Медици в България във Варна и тази година организират коледен базар, научи Moreto.net.

Кампанията тази година се осъществява с подкрепата на Българска Асоциация Цьолиакия Каузата на коледната кампания тази година е издаването на рецептурник за хранене на деца със специфични хранителни потребности в детските ясли и градини.

Можете да подкрепите децата със специфични хранителни нужди като закупите коледни картички и сувенири в Делта Планет мол днес, 15-ти декември от 13:00 до 17:00 часа.

Макар че осигуряването на храненето на деца с алергии е уредено нормативно като задължение с Наредба № 6 на МЗ от 10 август 2011 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения и Наредба № 3 от 5.02.2007 г. за здравните изисквания към детските градини, до момента то се случва организирано само в Община Варна. Специалистите там имат 5-годишен опит в приготвянето на такава храна и имат разработени рецепти и процедури за приготвянето й.

Въведени са 4 основни диетични режима:

1.Безглутенов

2.Безмлечен - изключени са краве мляко, сирене, извара, кашкавал, краве масло и телешко месо

3.Безглутенов и безмлечен режим

4.Безглутенов, безмлечен и с изключване на други алергени като яйце, риба и цитрусови плодове

Работи се и по процедура и обучение на медицинските специалисти за изчисляване на въглехидратите за деца с диабет, която да бъде включена в рецептурника.

В други общини има опити за осигуряване на такова хранене, като Община Бургас е добър пример, но в масовия случай това се прави без указания от технолог, без рецепти и инструкции. В над 80 % от случаите такава храна не се осигурява. Там където това все пак се случва майката, готвачката и директорката на градината са оставени сами да откриват тайните на безглутеновото хранене.

Опитът на Община Варна показва, че след осигуряването на такова хранене децата посещаващи детски ясли и градини с такива диагнози са се увеличили от 20 на 180. Така създадената организация е дала възможност 160 деца да посещават детски заведения наравно с връстниците си, а техните родители да отиват спокойни на работа. Преди да бъде въведена тази практика децата , които изобщо посещаваха градина се водеха след закуска и се вземаха преди обяда. Това налагаше необходимостта единият родител да не работи.

Издаването на рецептурника ще даде възможност тази практика да се разпространи в детските заведения в цялата страна и ще даде възможност на стотици деца да растат заедно с връстниците си, а не изолирани вкъщи.

Можете да подкрепите децата със специфични хранителни нужди като закупите коледни картички и сувенири в Гранд мол гр.Варна на 14-ти декември и в Делта Планет мол на 14-ти и 15-ти декември от 13:00 до 17:00 часа.

Източник: http://www.moreto.net
Снимка: http://www.moreto.net

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova