Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Завърши интензивният курс по иконопис за младежи във Варна

01.09.2021

Завърши интензивният курс по иконопис за младежи във ВарнаЗавърши второто издание на интензивния курс по иконопис за деца в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” във Варна. Тази година той премина под надслова „Образът на Иисус Христос”. За десет дни участниците се запознаха с етапите и техниките, прилагани в иконописта и на практика ги използваха в изработването на своята първа икона с образа на Иисус Христос. С децата работиха иконографите Диян Димитров и Илка Колева-Димитрова, ръководители на школата по иконопис към Духовно-просветния център.

Участниците на възраст между 11 и 18 години се запознаха с технологията на иконописта, подготовката на основата, гравиране, позлатяване, рисуване с темпера, лакиране; с цветовете, гамите и техниките в живописта, със символите в иконата. Те посещаваха също галерии и експозиции със стари икони и творби на стари майстори.

В края на неделната Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец” на 29 август, Отсичане главата на св. Йоан Кръстител, бяха осветени иконите на младите иконописци, а след службата иконом Василий Шаган даде на всички участници диплом за участие в курса и им пожела, както със старание са изписали своите икони, така през целия си живот да се стараят да отворят сърцата си, за да може образът на Иисус Христос да се въплъти в душите им като истински Бог, като живо Слово, като вечна премъдрост и истина, от която имаме нужда всички.

Интензивният курс по иконопис за младежи е част от лятната програма на центъра към варненския храм, която ще завърши с Младежкия музикален фестивал в Каварна в началото на септември.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova