Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Храм „Св. Прокопий“ във Варна ще бъде осветен в неделя

12.02.2021

Храм „Св. Прокопий“ във Варна ще бъде осветен в неделяНа 14 февруари, неделя, ще бъде осветен най-новият храм на Варна „Св. преподобномъченик Прокопий Варненски“. Освещаването на църквата ще извърши Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Заради противоепидемичните мерки чинът на освещаването ще се извърши с малък брой гости и в по-скромна обстановка. Планира се с по-голяма тържественост да бъде отбелязан първият храмов празник на църквата на 25 юни. Дотогава ще бъдат довършени част от стенописите и вътрешното обзавеждане на храма.

Началото на строежа на храма е положено през януари 2009 г. от блаженопочившия Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Амбициозното начинание включва изграждането на църква с внушителни размери, крипта и многофункционална сграда към църковния комплекс. Председател на църковното настоятелство е прот. Георги Великов.

Началото на строежа съвпада с настъпването на икономическата криза и това забавя първоначалния устрем в изграждането на църквата. Внезапната кончина на митр. Кирил още повече затруднява довършването на амбициозния проект, който изисква огромни средства.

По време на управлението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан довършването на църквата „Св. Прокопий“ влиза в приоритетите на митрополията. Средствата за изграждането са набирани чрез дарения, с помощ от правителството и Община Варна и с финансиране от Варненска и Великопреславска митрополия.

Така дванадесет години по-късно храм „Св. Прокопий“, посветен на варненския новомъченик, пострадал през 1810 г., е завършен и ще бъде осветен, за да започне да функционира като енорийска църква. В многофункционалната сграда към него има зали за социални и културни дейности, за обучение по катехизис и иконопис, библиотека, социална кухня и лекарски кабинети.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova