Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Летни дейности в Духовно-просветния център Св. архангел Михаил във Варна

19.06.2023

Летни дейности в Духовно-просветния център Св. архангел Михаил във ВарнаЗапочва записването за участие в летните дейности за деца и младежи през 2023 г., които се организират в Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“, гр. Варна.

Вече двадесет години дейността на центъра има за цел да подкрепя и сближава хората от църковната общност, да приобщава търсещите към истините на православната вяра и към християнската култура. Много инициативи са насочени към децата и младите хора, за да могат чрез личен опит и преживяване да опознаят живота на Църквата и християнските ценности.

Всички дейности се провеждат с благословението на Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и със съдействието на Община Варна. Проектите се финансират от Варненска и Великопреславска митрополия и Община Варна и са напълно безплатни за всички участници.

Записването за участие е от 15 до 29 юни или до попълване на свободните места. Записването става на място в Духовно-просветния център във Варна след предварително уточняване на срещата на телефон: 0892 614 691, или на електронен адрес: contact@arhangel.bg.

Тук са представени накратко предстоящите летни проекти в последователността, по която ще се провеждат:

Проект „Първо българско училище“

По този проект в центъра могат да бъдат организирани групи от училищата, намиращи се на територията на Варненска епархия (Варна, Добрич, Шумен и др.), както и летни школи и занимални. В рамките на три часа децата се запознават с историята на мястото – първото българско училище и първия български храм във Варна; разглеждат изложби, свързани с християнската история и периода на Възраждането; учат се да месят хляб. Записванията са за месеците юни и юли.

Към този проекта в края на летния период се организира и екскурзия до старите български столици Плиска и Велики Преслав.

Проект „Отбелязване на християнски празници и поклоннически пътувания в страната“

Отбелязват се празниците на св. мчк Прокопий Варненски – 25 юни, св. безсребърници Козма и Дамян и св. Йоан Рилски – 1 юли, св. Седмочисленици – 27 юли (Освобождението на Варна), Успение Богородично – 15 август (Празник на Варна), Рождество Богородично – 08 септември, Въведение Богородично – 21 ноември (Празник на християнското семейство и християнската младеж).

Младежко поклонническо пътуване до гр. Каварна

На 30 юни и 1 юли ще се проведе младежко поклонническо пътуване до гр. Каварна. Там младежите ще нощуват на палатки и ще участват в поход до местността Чиракмана, където са открити основите на християнски храм от 5-6 в., посветен на св. безсребърници Козма и Дамян. Почита се паметта и на св. Йоан Рилски в деня на пренасянето на неговите мощи от Търново в Рилския манастир – 1 юли.

Летен младежки форум

Всяка седмица се провеждат срещи с младежи в Духовно-просветния център, а през м. август (тази година от 3 до 9 август) ще се проведе Летният младежки лагер. Той ще включва три дни участие в Националното поклонническо пътуване „По стъпките на св. Йоан Рилски Чудотворец“ в Рила планина, поклонение в Рилския манастир и поклонническо пътуване с автобус до Германския манастир и Бачковския манастир. Младежите ще могат да се докоснат до най-важните паметници на българската история, вяра и култура. По време на пътуването ще се проведат и групови занятия за развиване на чувство за общност, уважение, отговорност, дисциплина, и търпение.

В младежкия форум могат да се включат участници на възраст от 13 до 18 години. Подборът на участниците става чрез конкурс за есе на тема: „Как се промених през последната една година“.

Нова инициатива през това лято ще бъде проектът „Въведение в източното църковно пеене за младежи“

През м. юли ще започне обучение на младежи за клиросни певци. Заниманията ще се провеждат два пъти седмично от 10 до 12 ч. с Мартин Димитров – певец при храм „Св. Николай Чудотворец“ и храм „Св. архангел Михаил“, който ще въведе младежите в красотата на литургичната музика. Изпълнявайки песнопенията на Литургията, участниците ще вникнат и в смисъла на най-важното богослужение в храма. В проекта могат да се включат младежи на възраст 12-16 години от Варна, които имат интерес към църковната музика и музикален слух. Преди обучението ще се проведе прослушване на желаещите да се включат в него.

Музикален лагер „Небесни деца“ в Каварна

От 5 до 8 септември ще се проведе музикалният лагер „Небесни деца“ в Каварна. По време на лагера тази година ще продължи запознаването с красотата на литургичната музика и изучаването на песнопения от Литургията, започнало по време на обучението през м. юли. В лагера също могат да се включат младежи на възраст 12-16 години от Варна, които имат интерес към църковната музика и музикален слух.

Летен пленер за детска рисунка „Колко са чудни делата Ти, Господи!“

От 17 до 23 юли ще се проведе традиционният летен пленер за детска рисунка на тема: „Колко са чудни делата Ти, Господи!“. Ръководител на пленера е художникът Радко Мурзов. В пленера могат да участват деца и младежи от 7 до 18 г. Вглеждайки се в красотата на Божието творение, те ще развиват своите творчески заложби и ще претворяват в картини своите идеи и вдъхновение. Творбите от работата на пленера ще бъдат включени в изложба, която ще се открие на празника на св. Седмочисленици и Деня на освобождението на Варна – 27 юли.

Мастър клас по иконопис „Образът на св. Николай“

Този проект представлява интензивен курс по иконопис за деца (10-18 години) с изразени творчески умения и интерес към християнското изкуство. Ще продължи две седмици – от 14 до 27 август, като целта е всеки участник, използвайки знанията и уменията, придобити по време на обучението, да изработи своя икона – тази година това ще бъде образът на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Работи се върху грундирана дъска. Участниците научават и прилагат технологичните особености и каноничните изисквания за изграждане на образа, символиката и композицията в православната иконография. Курсът завършва с освещаване на изработените икони в храма.

Допълнителна информация за всеки от проектите може да получите на нашия сайт: Архангел.бг или във фейсбук групата на центъра.

Още информация за дейностите във видеото - тук.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova