Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

290 гривни за деца с диабет дариха студенти от Медицинския университет във Варна

22.04.2021

290 гривни за деца с диабет дариха студенти от Медицинския университет във ВарнаСтуденти по медицина от МУ - Варна дариха 290 гривни, изработени от медицинска стомана, на Първа детска клиника към УМБАЛ „Св. Марина", съобщават от университета.

Медицинските бижута ще бъдат раздадени на деца с диабет. Гривните са предназначени при случай на спешност, при бързо разпознаване, навременни действия и терапия и могат да спасят човешки живот. Те са важни за децата с диабет в случай на тежка хипогликемия, ако детето е без придружител и няма кой да уведоми екипа на спешната медицинска помощ за състоянието на детето.

Средствата за закупуване на медицинските бижута са в размер на 1700 лв. и бяха събрани по време на Благотворителния мартенски базар, състоял се на 28 февруари 2021 г., който студентите организират за трета поредна година с подкрепата на Асоциация „Хипофиза".

Емил Неделчев, студент III курс, специалност „Медицина" към МУ - Варна, сподели: „Тези гривни набират популярност и се оказа, че на Запад много са помогнали, и ние с радост приехме да осъществим това прекрасно начинание. На тях е написано „Диабет тип 1" на български и на английски език, както и знака на спешна помощ и знака на диабетиците."

Проф. д-р Виолета Йотова, ръководител на направление „Педиатрия", УМБАЛ „Св. Марина", прие дарението и изрази благодарност: „Дарението е изключително приятна изненада, защото е крайно време да махнем стигмата от диабета. Благодарна съм за идеята, за нейното осъществяване и за вида на медицинските бижута, защото в миналото сме пробвали много неща, с които не се е получавало."

Събитието се организира от Асоциация на студентите медици в България, клон Варна (АСМБ), Асоциация „Хипофиза", съвместно с Асоциация на студентите по дентална медицина, гр. Варна (АСДМ), Асоциация на студентите по фармация във Варна (АСФВ) и с подкрепата на Студентски съвет при Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна.

Източник: https://www.moreto.net

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova