Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Пенсионерите имат право на безплатна ваксина срещу грип при своя личен лекар

08.10.2021

Пенсионерите имат право на безплатна ваксина срещу грип при своя личен лекарХОРАТА НА И НАД 65-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ МОГАТ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ БЕЗПЛАТНА ПРОТИВОГРИПНА ВАКСИНА, ОСИГУРЕНА ОТ ДЪРЖАВАТА. Имунизациите стартират от средата на октомври в кабинетите на личните лекари. Инициативата се реализира по линия на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019 – 2022 г.

Кампанията е насочена към пенсионери, тъй като те са най-уязвими и застрашени от тежко протичане на вируса и дори леталитет. Набавените дози обаче не обхващат всички представители на третата възраст, а до 25 процента от населението в този възрастов интервал. Причина за това е проведено проучване сред хората на и над 65 години, касаещо реално поставените препарати в минали години.

Така всъщност изборът на сортиране на пациентите остава за общопрактикуващия лекар. Той трябва да прецени съобразно заболяванията на съответното лице дали рискът за определен човек е по-голям в сравнение с други пациенти. От здравното министерство уточняват, че хората с хронични заболявания на дихателната, сърдечносъдовата система, с диабет, лица на хемодиализа и други следва да са приоритетни за ваксина.

Сезонният грип, както и COVID-19 се разпространяват по въздушно-капков път. Ето защо носенето на маски, недопускането струпване на хора в затворени помещения, спазването на стриктна лична хигиена и честата дезинфекция се очаква да ограничат рязко респираторните заболявания. Експертите обаче на този етап не могат да дадат категорична прогноза как ще се развие грипният сезон 2021 – 2022 г., дали мерките отново ще снижат разпространението на грипния вирус или поради продължителното потискане той ще мутира в нови, по-агресивни щамове.

Симптомите на сезонния грип наподобяват тези на коронавируса – температура, възпалено гърло, отпадналост и кашлица, но началото му е много рязко и драматично.

Източник: https://www.borbabg.com

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova