Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Откриха изложбата базар за мартеници, правени от хора с увреждания

19.02.2024

Откриха изложбата базар за мартеници, правени от хора с уврежданияЩандът се намира в района на сградата на Общината, до чешмичките, и представя красиви червено-бели изделия, за които стотици деца, възрастни и хора с увреждания са работили месеци наред. Приходите от продажбите ще отидат за закупуване на материали за артателиетата на звената и други нужди на институциите.

„За 13-а година организираме базара. С много голямо желание и изключително зачитане на това, което правят децата, възрастните и хората с увреждания, ние продължаваме традицията да представяме произведеното от социалните услуги. Нашата изложба базар „Баба Марта бързала, мартенички вързала“ ще зарадва всички граждани и гости на нашата община. Нека хората да се отбият и да погледнат какво се предлага на щанда“, призова Росица Димитрова, началник на общинския отдел „Социални дейности и здравеопазване“.

Тя посочи, че изложбата базар дава голям смисъл и емоции на потребителите на социални услуги, защото, подготвяйки се за него, те усвояват редица знания и умения. По думите й творбите всяка година задобряват и хората създават по-красиви и по-сложни като техники мартеници.

„Подготвили сме не само мартеници. Имаме картички за 8 март, сувенири с квилинг техника, картини, гоблени и др. Стараем се да работим с природни материали, за да може да надминем китайските изделия и да покажем българското – шевицата, вълната и трикольора. За нас е важно да предаваме традициите от поколение на поколение и искаме да покажем майсторството на ръчния труд“, заяви Йотка Вълева, председател на организацията.

„Малко по-скъпи са нашите изделия от китайските, но в тях са вложени много труд, любов и социална работа. Всичко е изработено от хора с увреждания, а целта е да се социализират. Те искат да са полезни на себе си и на обществото“, коментира тя.

Допълва, че тази година участват в базара с над 2500 мартеници.
„Приходите ще бъдат използвани за закупуване на нови материали, както и за покриване на разходите за участие във фестивали за хора с увреждания. Благодарим на Общината, че всяка година ни осигуряват транспорта до събитията, а нощувките са за наша сметка“, поясни Вълева.

В минали години с част от събраната сума от продажби са осигурявали финансови помощи за децата на членове на организацията за абитуриентски балове, лечение и др. дейности.

На щанда до 1 март ще се представят общо 32 социални звена и организации.

Източник: https://www.borbabg.com

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova