Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Деца от Неделното училище при храма Св. Николай представиха свои икони в Народното събрание

15.12.2022

Деца от Неделното училище при храма Св. Николай представиха свои икони в Народното събраниеДеца от Неделното училище при храма „Св. Николай“ представиха в Народното събрание изписани от тях икони. Експозицията се осъществи по покана на народния представител Людмила Илиева. Повече от 200 творби съдържа колекцията, а около 20 от тях бяха показани в парламента.

На откриването в Народното събрание присъстваха Великотърновският митрополит Григорий, с чиято благословия се проведе събитието, свещеноикономът на храма отец Славчо и съпругата му, както и някои от вече порасналите автори на показаните произведения.

„Това е единствената такава колекция у нас, всички икони са изключителни. Възхитително е, че са сътворени от детски ръце!“, коментира великотърновският народен представител и зам.-председател на парламентарната група на „Демократична България“ Людмила Илиева.

На колегите си в парламента Людмила Илиева разказа още, че Неделното училище е започнало да функционира почти веднага след построяването на храма през 1836 г. Дейността му е била прекъсната и отново възстановена през 1995 г. със занятия по вероучение и иконопис.

По думите на Илиева днес училището вече се посещава и от децата на първите му възпитаници отпреди двайсетина години. Настоящият ментор на малките талантливи иконописци е преподавателят в катедра „Църковни изкуства“ към Православния богословски факултет на Великотърновския университет проф. д-р Миглена Прашкова.

Възстановяването на увредената сграда на храма е кауза за Людмила Илиева. Във времето, когато беше областен управител на Великотърновска област, тя бе ангажирана с това да съдейства за намиране на нужните средства.

Близо 4 млн. лв. са необходими за основен ремонт на сградата, покрива, камбанарията, църковното училище. Преди месеци, в качеството си на областен управител, Илиева лично придвижи документацията за ремонта и искането за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване след бедствия и аварии. „За съжаление, отговор и досега няма“, информира настоящият народен представител.

Източник: https://www.borbabg.com

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova