Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Община Велико Търново подкрепя хора в неравностойно положение с услугата Асистентска подкрепа

09.09.2021

Община Велико Търново подкрепя хора в неравностойно положение с услугата Асистентска подкрепаС новата социална услуга „Асистентска подкрепа“ Община Велико Търново помага на хора в неравностойно положение с осигуряване на грижи в домашна среда. Кандидатите да ползват специализираната подкрепа следва да подадат необходимите документи в Информационния център на Общината всеки работен ден от 8,30 до 17,00 ч.

Необходимо е прилагането на заявление по образец (налично на официалния сайт wwww.veliko-tarnovo.bg), документ за самоличност, експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК или съответните медицински протоколи на ЛКК, актуална епикриза, както и посочването на настоящ адрес. Ако документите не се подават лично, а чрез трето лице, следва представяне и на пълномощно.

„Асистентска подкрепа“ е специализирана социална услуга, която включва ежедневна почасова грижа в домашна среда на деца и лица с трайни увреждания, нуждаещи се от определена чужда помощ, а също и на хора в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване. Грижите се предоставят от обучени социални асистенти.

Общо 167 жители на общината ползвали социалната услуга от старта й през февруари тази година. Понастоящем потребителите са 138, те живеят в 13 населени места. За тях се грижат 40 социални асистенти, назначени на трудов договор.

Въпреки, че хората с трайни увреждания без определена чужда помощ не са посочени в Закона за социалните услуги като целева група на „Асистентска подкрепа“, отговорните служители подхождат строго индивидуално към всеки кандидат. След извършване на прецизна оценка от назначените социални работници, общо 17 хора с трайни увреждания без определена чужда помощ също са одобрени да ползват социалната услуга.

„Асистентска подкрепа“ се финансира със средства от държавния бюджет и не е обвързана със сроковете на проектните финансирания.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova