Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Частната кардиологична болница с безплатни прегледи за последствия след боледуване от коронавирус

11.03.2021

Частната кардиологична болница с безплатни прегледи за последствия след боледуване от коронавирусВ специализираната болница за активно лечение по кардиохирургия в старата столица се провежда безпрецедентната за българската медицина кампания, достъпна за всички, безплатна и безсрочна, за установяване на последиците върху сърцето и сърдечносъдовата система при пациенти, излекувани от COVID-19. Акцията се организира от Българския кардиологичен институт. Интересът е голям, а екипът на местното здравно заведение дава шанс на всеки желаещ да бъде консултиран, без значение от това, че клиниката е частна. Според събраните данни по кампанията до момента от над 1500 пожелали да преминат профилактика 85 процента са съобщили, че чувстват проблем след преболедуването. Специално за „Борба“ известната кардиоложка и началник на отделението по кардиология на МБАЛ „Сърце и мозък“ доц. д-р Яна Симова, която е и главен изследовател и медицински ръководител на националната диагностична и лечебна кампания „Живот след COVID-19“, сподели повече за акцията.

„Направихме кампанията, защото можем, защото ни е грижа за здравето на българските граждани и защото е доказано, че всеки пети пациент, преболедувал COVID-19, страда от т.нар. постковид състояния. А засегната е най-вече активната част от населението в трудоспособна възраст, което, логично, има и най-голямо икономическо отражение. Според Световната здравна организация 68% от преболедувалите смятат, че не могат да изпълняват пълноценно работните си задължения. Това е много тревожна и мобилизираща статистика. За нас, естествено, най-ценен е човешкият живот“, заяви доц. д-р Симова.

Уточни, че подходящи за включване в националната кампания са всички пациенти, които са преминали инфекцията. Обясни, че коронавирусът е особено опасен, защото засяга клетките с наличие на АСЕ2 рецептори, каквито има не само в белия дроб, но и в сърцето и кръвоносните съдове. Това е и мотивът на медиците в кампанията да препоръчват на всеки преболедувал COVID-19 да провери в какво състояние е кардиологичното му здраве.

„ПОСТКОВИД СИМПТОМИТЕ ЗАПОЧВАТ ОБИКНОВЕНО ТРИ ДО ЧЕТИРИ СЕДМИЦИ СЛЕД ЗАРАЗЯВАНЕТО. Към момента има данни, че тези оплаквания, болести и състояния могат да продължат до девет месеца след преболедуване. Дотогава имаме събрани данни и проследени пациенти, но вероятно и за съжаление, с натрупването на повече данни ще се установят и далеч по-дълги постковид проблеми, докъм втората или третата година от преболедуване, както смятат и експертите от Световната здравна организация“, сподели тя.

Конкретизира, че най-честите сърдечни оплаквания на хората от групата, към която е насочена акцията, са свързани с ритъмни и проводни нарушения, следва дестабилизиране на артериалното налягане, дисметаболитните промени и т.н.

По думите й е смущаващо, че често се откриват пациенти с нарушение в деформацията на сърдечния мускул. За това изследване са необходими добре обучен клиницист и специален ехокардиограф от висок клас с извънредна разделителна способност и проследяваща система.

„Колегите ми в Специализираната кардиологична болница във Велико Търново са прекрасни клиницисти, предлагащи на своите пациенти отлични терапевтични решения и най-модерните възможности за лечение. Те разполагат с огромния научен и емпиричен ресурс на Българския кардиологичен институт и са носители на новостите в медицината в региона“, подчерта популярната кардиоложка.

Допълва, че постковид състоянията се изявяват при хора във всяка възраст и всякаква тежест на първоначалната инфекция, включително и тези, при които протичането на заболяването е безсимптомно.

Тези, които желаят да бъдат консултирани, трябва да се обадят на телефон 062/632 020 и да отговорят на специално изготвена анкета. Интересът към „Живот след COVID-19“ е толкова голям, че организаторите създали специална платформа на сайта www.cardiacinstitute.bg/, която да улесни достъпа до специалист. В съответствие с отговорите на поставените въпроси се определя дали съществува необходимост от лекарски преглед, който включва подробна анамнеза, определяне на здравен статус, измерване на артериално налягане и електрокардиограма, на базата на които специалистите взимат решение дали пациентът има нужда от допълнителни изследвания или лечение. Ако бъде засечено по-тревожно състояние, се предприемат допълнителни специализирани дейности, като специализирани ехокардиографски и лабораторни изследвания, холтер ЕКГ, компютър – томограф на белия дроб, СТ пулмоангиография и други.

„Ние вярваме, че частното и държавното здравеопазване трябва да работят заедно в полза на пациента и не само по време на пандемия. Често частното е носител на новото и в много държави е гръбнакът на здравеопазването. Само преди няколко месеца мои колеги от Специализираната кардиологична болница във Велико Търново даваха дежурства в държавната белодробна болница „Д-р Трейман“, за да може тя да продължи да работи“, припомня доц. д-р Симова.

По думи й, силата на БКИ е в 7 високотехнологични болници и 15 медицински центъра за лечение на сърдечносъдови и неврологични заболявания. Институтът развива уникална за страната ни научна, учебна и лечебна дейност в областта на кардиологията, кардиохирургията, неврохирургията, неврологията, съдовата хирургия. А от началото на 2021 г., предлага лечение в областите: онкология, хирургия, ортопедия, генетика, имунология, лъчетерапия и радиохирургия. Освен отлично подготвени специалисти с богат опит разполага с единствения в България на Балканите Гама нож, което отменя необходимостта за лечение на български граждани в чужбина.

Източник: https://www.borbabg.com

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova