Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Община Велико Търново помага на асоциални младежи чрез арттерапия с театър

18.01.2022

Община Велико Търново помага на асоциални младежи чрез арттерапия с театърАрттерапия с театър, изобразително изкуство, керамика и музика планира Община Велико Търново, за да се справи със социалното изключване на млади хора в неравностойно положение. Това е единствената дейност, която е заложена в Общинския план за младежта през тази година като превенция срещу този проблем.

Арт терапията ще се провежда в Младежкия дом и Младежкия информационно-консултантски център, като в плана се посочва, че именно тези институции ще финансират дейността.

Сама по себе си арттерапията е доказана през годините като успешна при различни социални проблеми на младите хора. Специалистите обаче са категорични, че за справяне със социалното изключване е необходима много по-мащабна политика от театър и изобразително изкуство. Подобна превенция срещу социално изключване на млади хора би следвало да е допълваща, а не основна, смятат психолози.

В Общинския план за младежта са включени и насърчаването на личностното развитие и икономическата активност на младите хора, насърчаване на здравословния начин на живот, развитие на младежкото доброволчество, на международния диалог, усъвършенстване на младежката работа, повишаване на ролята на младите хора в превенцията на престъпността и личностно и професионално развитие на младежите в малките населени места и селските райони.

Именно последната дейност също буди любопитство предвид факта, че голяма част от младите хора в населените места изпитват сериозни проблеми в реализацията си. На повечето от тях им се налага да пътуват до Велико Търново, за да си намерят работа, и като цяло се устройват именно в областния град. Все пак заложените дейности не са малко и включват посещение в музей, изработване на мартеници и сурвакници, организиране на дарителска акция и възстановка на Благовещение. Те обаче са предвидени само за един град, а именно Килифарево. Всички останали населени места са пренебрегнати и на практика излиза, че младите хора там нямат нужда от допълнително внимание и помощ.

В същото време общината се състои от 89 населени места, като, разбира се, в голяма част от тях няма млади хора. Не така стоят нещата с град Дебелец и селата Присово, Пчелище, Ресен, Церова кория, Самоводене, Хотница, Балван. Там млади хора има, но обхватът на плана не достига до тях.

Всъщност 2022 година е определена за Европейска година на младежта и вероятно ще бъде насочена за справяне с проблемите, които произхождат от ковид кризата и като цяло при образованието на младите хора в Европа. Нищо по този въпрос обаче не е залегнато в Общинския план за младежта. На практика точките включват традиционни дейности, които са подадени от съответните институции, които работят с деца и младежи. Събитията са добавени в таблица с подточки, отговарящи на Общинския план за младежта.

Общинският план за младежта трябва да мине през Постоянната комисия по образование и култура, а след това и на заседание на местния парламент в края на месеца.

Източник: https://www.borbabg.com

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova