Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Предлагат стипендии за отлични студенти в медицински направления във Велико Търново

20.08.2021

Предлагат стипендии за отлични студенти в медицински направления във Велико ТърновоОбщина Велико Търново да отпусне стипендии за студенти в медицински направления предлага д-р Стела Стефанова – управител на СБАЛПФЗ „Д-р Трейман“ ЕООД. Условието е студентите, на които ще бъдат отпуснати субсидиите, да постъпят на работа в продължение поне на 5 години в някое от лечебните заведения, собственост на Община Велико Търново.

На територията на Община Велико Търново функционират четири лечебни заведения за болнична помощ: – Специализирана болница – „СБАЛПФЗ „Д-р Трейман”, „Комплексен онкологичен център, „Център за психично здраве – Велико Търново”, „Център за кожно-венерически заболявания – Велико Търново”. В общинските лечебни заведения за болнична помощ има 97 щатни лекарски длъжности, от които заети, включително по съвместителство, са 61.25. На основен трудов договор в тях работят 55 лекари, т.е. 90 %. Аналогично е положението и при медицинските специалисти по здравни грижи /фелдшери, медицински сестри, медицински лаборанти, рентгенови лаборанти, рехабилитатори, помощник-фармацевти/. Най-голям е процентът във възрастовата група 55 -6 4 години – 28 лекари в болничната помощ. При медицинските специалисти по здравни грижи в болничната помощ, разпределението по възраст е: до 35 години – 5, над 65 години – 20 човека, от 55-64 години – 41 /по данни от годишните статистически отчети на лечебните заведения към РЗИ – Велико Търново/.Средната възраст на лекарите е висока. Само 6 % от тях са на възраст до 45 години. При медицинските специалисти на възраст до 45 години са 48 %.

В 13 от функциониращи общо 34 социални услуги на територията на Община Велико Търново са разкрити 28 щатни длъжности в професионални направления „Здравни грижи“ и „Медицина“. От щатните длъжности 25 са заети по трудово правоотношение, като вакантни са работните места за рехабилитатор -1 бр., медицинска сестра -1,5 бр. и лекар – 0,5 бр. Разпределението по възраст на работещите в социалните услуги медицински специалисти е следното: от 31 до 40 г. – 3, от 41 до 50 г. – 3, от 51 до 65 г. -12, над 65 г.-7. Средната възраст на медицинските специалисти е висока. 48% от тях са на възраст между 51 и 65 години.

Стипендиите се отпускат ежегодно от бюджета на Община Велико Търново, при съблюдаване на фиксиран брой студенти от определени специалности, обучаващи се по професионални направления „Здравни грижи“ и „Медицина“, в редовна форма на обучение, както следва:
– Професионално направление „Здравни грижи“, специалност „Медицинска сестра“, „Акушерка“ – 8 бр.– Професионално направление „Медицина“, специалност „Медицина“ – 4 бр.3

– Професионално направление „Здравни грижи“, специалност „Рехабилитатор“ -3 бр.

Необходимите финансови средства за осигуряване на стипендии ще се залагат в рамките на бюджета на Община Велико Търново за съответната финансова година.

Предстои предложението на д-р Стела Стефанова да се гласува от великотърновските общински съветници.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova