Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Нови социални услуги във В. Търново до 2022 г., акцентът е към възрастните, децата без родители и страдащите от зависимости

20.04.2021

Нови социални услуги във В. Търново до 2022 г., акцентът е към възрастните, децата без родители и страдащите от зависимостиНОВИ СОЦИАЛНИ ЗАВЕДЕНИЯ Е ЗАПЛАНУВАНО ДА ОТВОРЯТ В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДО 2022 Г. Това става ясно от годишния план за развитие на социалните услуги, който предстои да бъде приет от местния парламент на редовното му заседание в края на месеца. От разработката става ясно, че усилията на общинската администрация са насочени към надграждане на предоставянето на дейности към всички уязвими групи – деца, лишени от родителска грижа, малчугани с увреждания, бедни, възрастни хора, инвалиди, страдащи от зависимости, с умствена изостаналост и т.н.

Най-скоро се очаква да започне функционирането на Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване в старата столица. Проектните дейности по изграждане и ремонтиране на социалната инфраструктура ще приключат през май 2021 г. Новото звено се помещава на улица „Симеон Велики“ 3. За да бъде нает екип обаче, ще се чака одобрение на проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Субсидията ще обезпечи заплатите на работещите и издръжката на структурата за определен период от време.

В края на следващия месец ще бъдат финализирани и строително-монтажните дейности по изграждането на четири центъра за грижа за лица с умствена изостаналост в Церова кория, в които ще бъдат преместени живущите в Дома за пълнолетни с умствена изостаналост в Пчелище. Капацитетът на новите помещения е 60 души.

СЛЕД ПЛАНИРАНИТЕ ПРИДОБИВКИ В СОЦИАЛНАТА СФЕРА Е И ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЦЕНТЪР ЗА ОБУЧЕНИЕ И ПРЕВЕНЦИЯ НА ЗАВИСИМОСТИТЕ. Той е част от програмата на общината, целяща да помогне за справянето с проблема за злоупотреба с психоактивни вещества. Чрез звеното ще се работи за по-ранно откриване на зависимостта, мотивиране за лечение и намаляване на рисковете и вредите от този порок.

Ще продължи реализирането на проекта „Приеми ме“, провеждащ се в партньорство с агенция „Социално подпомагане“. Основната му цел е да подкрепи процеса на деинституционализация на деца чрез създаване на устойчива семейна грижа.От началото на 2021 г. финансирането по това направление идва от държавния бюджет, който поема и разходите за възнаграждения за родителите, месечните помощи за деца, заплатите на областния екип и т.н.

Общината ще продължи да работи и по механизма „Лична помощ“, като организира и ръководи дейностите, свързани с разяснително-информационна дейност за услугата, сключване и прекратяване на трудовите договори с асистенти и т.н. Средствата за тази подкрепа също са от националната хазна и часовата ставка е в размер на 4,70 лв.

Източник:
Снимка: Нови социални услуги във В. Търново до 2022 г., акцентът е към възрастните, децата без родители и страдащите от зависимости

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova