Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Абитуриенти дариха кръв в Бургас

Автор: monitor.bg | 25.03.2019

Абитуриенти дариха кръв в БургасАбитуриенти от Гимназията по туризъм в Бургас дариха кръв. Те станаха първите зрелостници от града, които се включиха в акцията "Това не си го правил", съобщиха от Университетската многопрофилна болница-Бургас.

Проектът се изпълнява от лечебното заведение и Института за здравно образование, с подкрепата на Обществения борд на Telus International. Целта му е да провокира младите хора към едно по-различно завършване - завършване с кауза.

Днес в УМБАЛ Бургас дариха кръв абитуриенти от всички 12-ти класове на Гимназията по туризъм. В акцията се включиха и учители - класният ръководител на 12 „Г“ клас Любомир Георгиев и педагогическият съветник Стоянка Петкова.

"Правя го, за да дам пример на учениците и защото вярвам, че трябва да си помагаме", каза Георгиев, който е редовен кръводарител. Последваха го учениците - повечето от които момичета. Всички даряваха кръв за първи път.

"Решихме, че така ще отбележим завършването по един различен начин. Всички ходят на дискотеки, защо ние да не направим нещо различно и да помогнем на непознати хора? Един кръводарител може да спаси трима души", обясни зрелостничката Виолета.

На всички въпроси, свързани с кръводаряването, учениците получиха отговори от началника на Отделението по трансфузионна хематология д-р Тодор Бояджиев. Учениците станаха свидетели и на кръводарителска акция в помощ на деца с таласемия - рядко заболяване, при което се налага кръвопреливане всеки месец. Получиха и грамоти за спомен от днешния ден.

"Отправяме покана и към други училища да се включат в проекта с колективно кръводаряване. Благодарим им и ги поздравяваме като сериозни, възрастни хора", каза д-р Светлозар Георгиев, зам.-директор на УМБАЛ Бургас.

Проект "Това не си го правил" цели да привлече завършващите ученици към каузата на кръводаряването и по този начин да помогне за решаването на един сериозен проблем в страната - постоянният недостиг на кръв и кръвни продукти. Годишно в Бургаската болница даряват кръв около 8000 души. Проектът е подкрепен от МЗ, НЦТХ, РЦТХ-Стара Загора, Областна управа - Бургас, Община Бургас, РУО - Бургас.

Източник: https://www.monitor.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova