Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Зов за помощ: Бебето Божидар се нуждае от 20 000 евро, за да отстранят киста от мозъка му

05.04.2023

Зов за помощ: Бебето Божидар се нуждае от 20 000 евро, за да отстранят киста от мозъка му "За нашата родина, за нашите деца" събраха 2000 лв., футболистите на ЦСКА и Черно море излизат с фланелки "Заедно за Божидар" в мач за Купата на България.

Благотворителната кампания на фейсбук групата "За нашата родина за нашите деца", организирана от Фен Клуб "Сектор Г", събраха и дариха 2000 лв. за малкия Божидар.

Средствата са събрани на онлайн търг на червените за фланелка с автограф на Иван Турицов. Футболния клуб ЦСКА се присъедини към благотворителната инициативата и откликна на призива на децата от XI-ти б клас ПТГ "Симеон Велики" от Велики Преслав. Тяхната идея е всички футболисти да излязат с фланелки, със снимка на момченцето и надпис "Заедно за Божидар", преди футболната среща за купата на България между ЦСКА и Черно море на 4 април, 20 ч. на столичния стадион "Българска армия".

Средствата са необходими на семейството на Божидар, за да може да замине на лечение в Турция. Там има надежда да бъде отстранена голяма киста, която притиска малкия мозък на Божидар.

Момченцето е родено в 26-а гестационна седмица, 11 седмици преди термина с тегло 1030 гр., с интравентрикуларен мозъчен кръвоизлив III степен. Бебето е първият близнак, а братчето му живее само два дни след раждането. Две седмици след появата на този свят Божи развива екстремна хидроцефалия, като главата му се увеличава с 10 см на месец.

“Във Варна казаха, че няма мозък и не може да се оперира. Тогава завеждащият неонатолог се обърна към мен с думите: Това дете ще бъде толкова тежко ментално и физически увредено, че каквото и да правите оттук нататък все тая", спомня си за жестокото предупреждение майката Димитрина.

След тези тежки думи тя получава и отказ детето ѝ да бъде транспортирано в София. 3 месеца по-късно семейството успява да извоюва това тяхно право. В началото на третия си месец Божи е преведен в неонатологичното отделение към СБАЛ по детски болести “Проф. Иван Митев” в столицата.

Лекарите, които поемат грижите за Божидар, установяват, че той е с много силно възпалени декубитални рани по цялата главичка. Цял месец лекарите се борят с инфекциите, причинени от тези рани. В София лекарите също отказват да оперират бебето заради инфекцията. През тези 30 дни главата му достига цели 52 см.

На 1-ви юли 2022 г. Божидар е опериран и му е поставена първата клапа, но раната не може да се затвори месец след това. След още месец клапата се инфектира и Божидар изкарва много тежък менингит, но въпреки трудностите лекарите го спасяват.

Започва се двумесечно лечение и е поставена втора клапа, която също се инфектира на втория месец и отново кара менингит. Последващото лечение е с продължителност от още месец и половина. В резултата на операцията гълтателният и сукателен рефлекс на Божидар се влошават и се налага хранене с назогастрална сонда.

Божидар е вече на 1 годинка, тежи едва 5 килограма и отново се нуждае от операция, тъй като вътречерепното налягане расте. Неврохирурзите у нас казват, че ако поставят клапа, вероятността тя отново да се инфектира е почти 100%, а друго лечение за хидроцефалия няма.

Божидар е резистентен към повече антибиотици и една бъдеща тежка инфекция би била изключително опасна за него.

В Турция дават надежда на семейството на Божидар. Предстои им да заминат, където ще бъдат направени множество изследвания на Божидар. Лекарите планират да бъде отстранена голямата киста, която пристиска малкия мозък и след това да се постави клапна система, като на място ще преценят колко и какви клапи да бъдат поставени. Престоят в болницата в Турция ще бъде най-малко 1 месец.

Божи заминава за Турция само ден след първия си рожден ден, който прекара в болничната стая. Сумата, необходима за заминаването му е 3900 евро, включващи само първоначалните изследвания, 1000 евро престой на ден в турската клиника, както 2500 евро на ден престой в интензивно отделение. След като бъдат направени всички необходими изследвания, Божидар и семейството му ще получат и оферта за оставащата сума, като изискването от страна на клиниката е 20 000 евро авансово плащане, с което да стартират всички интервенции.

Сумата е непосилна за семейството, а животът на едно дете не струва нито 20 000, нито 200 000 евро.

Нека подкрепим и помогнем на Божидар да живее! Банкова сметка:
IBAN BG06BPBI79454072400301
BIC BPBIBGSF
Титуляр: Димитрина Димитрова
Paypal: dimitrina.i.dimitrova@gmail.com
Revolut: 0899903830
Източник: https://stolica.bg
Снимка: https://stolica.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova