Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Благодетели дариха новозакупена къща на търновската библиотека

Автор: borbabg | 14.08.2018

Благодетели дариха новозакупена къща на търновската библиотекаРадетели на българската култура и творчество се погрижиха да спрат разрухата на родната къща на автора на любимата детска песен „Сладкопойна чучулига“ Цоньо Калчев в Джулюница. Жителите на селото в продължение на година събирали пари, за да откупят имота, който от дълго време тъне в забвение, и в първите дни на септември ще започне ремонт на постройката, за да може възможно най-скоро тя да се превърне в творчески център музей.

Да увековечат поета, оставил на поколенията десетки стихотворения и песни, се заели 20 души от Джулюница. Всеки дал, колкото можел да отдели и на първо време, и събрали 2500 лв.

Строителните дейности ще са сериозни, тъй като къщата е полуразрушена, но те също се поемат от дарителите, за да може тя отново да се придобие облика си от времето, в което Цоньо Калчев е живял в нея.

Творецът е роден в селото през 1870 година и въпреки че е получил многобройни покани да живее в София, остава до сетния си дъх в дома си. Дори самият Иван Вазов му направил предложение да се премести в столицата, но и тогава Цоньо Калчев отказал.

В родната си къща е написал текста на песента „Сладкопойна чучулига“ през 1903 година. По негови стихове е и песента „Пей ми, славею чудесни“. Творбите му са събрани с книгите „Детски приятел“, „Песни и картинки“, „Зимни вечери“, „Весело другарче“, „Покрай баба на колело“, „Пълен сборник на детски утра и вечеринки“ и други.

Благодетелите вече са дарили имота на Регионалната библиотека във Велико Търново.

„Къщата, след като бъде възстановена, ще се превърне в един творчески дом, като в него ще бъдат развивани най-различни дейности, и ще бъде средище на творци“, коментира Николай Колев от Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“.

Източник: https://www.borbabg.com

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova