Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Австралиец дари хиляди за възраждането на Буковец

Автор: http://konkurent.bg | 15.02.2016

Австралиец дари хиляди за възраждането на БуковецДесетки чужденци, които живеят в белослатинското село Буковец, даряват хиляди левове за развитие и облагородяване на населеното място. Вече години наред сред местните могат да се видят англичани, французи, индийци, холандец и австралиец. Уредили са живота си тук и се чувстват добре.

„В селото има около 200 жители, между които цари разбирателство и мир. Чужденците, които са купили къщи в Буковец са от различни краища на света. Благодарение на даренията, които правят, има някакво развитие напред и нагоре. Избрали са да живеят тук, защото е прекрасно място за почивка. Това се високо образовани хора, които идват, за да си почиват през летните месеци”, каза кметският наместник Петя Ангелова.

Още през 2012 г. холандецът Корнелис Уес е възстановил парковото осветление в центъра на селото. Дарил е 30 осветителни тела, кабел и всичко необходимо на обща стойност 759 лв. Следващата година е купил 600 м кабел за улично осветление и е боядисал сградата на кметството.

Облагородяването на селото със средства от чуждестрнните жители продължило. През 2015 г. благодарение на тях, за да са в крак с времето, жителите на Буковец се сдобили с дигитален часовник, който е доставен и монтират на сградата на кметството. Механизмът струва 800 лв. и е купен с дарения от англичаните и лични средства на кмета на селото.

Най-голямата сума е вложил в Буковец австралиецът Колин Рейд. Той е предоставил 7 000 лв. за ремонт на покрива на народното читалище „Просвета - 1930”.

„Обновяването му завърши през май Рейд реши да дари средствата, тъй като това е единственият културно-информационен център в селото и там се съхраняват всички ценности останали от нашите предци", коментира Ангелова.

Библиотеката към читалището разполага с 5 900 тома литература, която е подходяща за всякаква възраст и е на всякаква тематика.

Тази година кметският наместник спечели проект към община Бяла Слатина по програмата „Малки граждански инициативи“ на стойност 2 000 лв. Разработката е за доставка и монтаж на детски кът с люлки и морски шах в парка, а също и на маса и пейки, които да се разположат зад кметството.

„Изграждането на парка прави мястото прекрасно за отдих и игра на малчуганите. Сега предстои да бъде открит официално. За поддържането на добрия вид на селото засаждаме цветя, чистим парковете и се стараем Буковец да остане приятно и приветливо място за живеене”, уточни местният управник.

Източник: http://konkurent.bg
Снимка: http://konkurent.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova