Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Деца обучават деца в детско участие

Автор: http://nmd.bg | 24.07.2015

Деца обучават деца в детско участиеЗа близо 600 деца от така наречените „детски съвети“ 30 юни 2015 г. имаше специално значение – това беше последният ден на проект „Насърчаване на детското участие чрез укрепване на ролята на ученическите съвети на училищно, общинско, областно и национално равнище“.

Проектът, чрез който бяха създадени и системно подкрепяни 26 детски съвета, започна през ноември 2012 г. в партньорство между Фондация „Партньори – България“, УНИЦЕФ България и Държавна агенция за закрила на детето, с подкрепата на Министерство на образованието и науката.

Той се осъществи пилотно в три области и осем общини – Монтана (Монтана и Вършец), Благоевград (Благоевград и Гоце Делчев) и Сливен (Сливен, Шивачево, Котел и Твърдица), като бяха създадени 17 училищни, 8 общински и 1 областен съвет.

Близо три години партньорите по проекта, децата от съветите и възрастни работиха заедно за създаване на подходящи условия и прилагане на принципите на детското участие на практика, за да получат децата по-добър достъп до процеса за вземане на решения по въпроси, които засягат живота и благосъстоянието им, да споделят своите виждания, да формират и отстояват позициите си и да работят заедно.

В последния етап на проекта акцентът беше върху изграждане на капацитет в местните общности и специалистите, които работят пряко с деца; разширяване на знанията и уменията на децата да бъдат носители на детското участие и да предават наученото на други деца; насърчаване на деца и възрастни да работят съвместно.

През май и юни 2015 г. всички съвети получиха възможност да се включат в конкурс за провеждане на свои инициативи. Общо 6 инициативи получиха финансиране и бяха осъществени.

Фондация „Партньори-България“ и партньорите по проекта проведоха и три заключителни регионални срещи в Монтана, Сливен и Благоевград, както и срещи с ключови заинтересовани страни-възрастни. На всяка една от регионалните срещи децата представиха работата на съветите през изминалата учебна година и бяха наградени със сертификати за активно участие.

На срещите в трите области участниците имаха възможност да споделят мнението си за развитието на проекта, както и да очертаят бъдещите насоки. Най-значимият резултат от проекта според тях е, че децата са имали възможност да изразят свободно мнението си и че то е чуто.

В резултата на проекта децата са се научили да постигат целите си, имат повече знания и умения да презентират своите идеи, така че да влияят върху политиките на училищно и общинско ниво.

Специално внимание заслужават усилията на детските съвети от Монтана, които извоюваха стрийт фитнес площадка, която беше открита в деня на регионалната среща в Монтана – 5 юни. През 2014 г. децата организираха петиция в подкрепа на идеята си и само за една седмица събраха 2500 подписа.

Източник: http://nmd.bg
Снимка: http://nmd.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova