Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Доброволци садят хиляди дървета всеки уикенд

Автор: www.bgnow.eu | 06.04.2016

Доброволци садят хиляди дървета всеки уикендДоброволци, които обичат природата, се събират всеки уикенд и садят дървета край София.

По думите им всеки уикенд на точно определено място се събират желаещи да засадят дърво и отпътуват за софийското село Златуша.

„Целта ни е да създадем още една нова гора, красива, зелена и жива. Селото е на 19 км от София, а преди това се събираме на паркинга на магазин Метро 2 (бул. "Сливница" 182, след ж. к. "Люлин"), а който знае мястото, може и направо там“, разказаха те.

По думите им от 2013 г. до момента са засадени 90 900 нови дръвчета, а доброволците вече са готови за новия сезон, през който ще прибавят още няколко хиляди към новата гора.

„Работата е приятна, защото е съпроводена с много усмивки и песни. Засаждаме предимно широколистни - червен дъб, питомен кестен, различни горски плодни дървета, черен бор и евентуално акация“, обясниха доброволците.

Първият уикенд за тази година беше на 26 и 27 март, в който хората засадиха 4000 дръвчета, а вторият на 2 и 3 април, когато отново над 3000 бяха заседени. Всеки, който иска, може да се включи и научи повече във фейсбук групата "Когато станем 100 000 – ще посадим гора".

„Единственото, което трябва да носим със себе си са инструменти, удобни дрехи, ръкавици, вода, закуски, както и добро настроение и българското знаме“,
допълниха доброволците.

Други ентусиасти в неделя се заеха с почистването на горски пътища над варненския квартал „Аспарухово“. Целта на активистите е да покажат с дела, че искат горите край квартала да се пазят от наводнения и да им служат за отдих след напрегнатия работен ден.

В понеделник започва и „Седмицата на гората“, която ще бъде открита пред общината в Стара Загора от зам.-министъра на земеделието доц. Георги Костов. В първия ден там ще могат да се видят пътуващата изложба, която показва екосистемните ползи от горите.

Източник: http://www.bgnow.eu
Снимка: http://www.bgnow.eu

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova