Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Когато изкуството срещне благотворителността

Автор: БНР | 04.11.2016

Когато изкуството срещне благотворителносттаПреди три години Галя и Тодор Колеви създават галерия в Стара Загора. Наричат я GalasArt. Нежната половинка от семейството е талантлива художничка. Подписва се с псевдонима Гала. Съпругът й я подкрепя безрезервно – заради нейната отдаденост към изкуството, а и към други каузи.

"Още от самото начало ние решихме, че този проект не е магазин за картини, а е за галерия, която със своя социален живот ще има дейност и ще оставя следи в обществото, които да допринасят за неговото развитие", разказва Тодор Колев. "Може би звучи високопарно, но оттогава всъщност ние сме доста активни. За изминалото време вече имаме две участия в международни изложения – във Великобритания през 2013 година в Кеймбридж и през 2015-а – в Харогейт. През 2014-а стартирахме уебсайт за детски конкурси по изобразително изкуство. Имахме планове той да се утвърди като място за изява на децата и за възпитание в състезателен дух. Обаче резултатите много бързо надминаха нашите очаквания и вече имаме по 250-300 участници във всеки конкурс. А сайтът се посещава от между 3 и 5 хиляди души всеки месец. Имаме деца както от София, Варна, Пловдив и село Сотиря, така и от Бостън, Охрид, Скопие и Виена. На всеки два месеца обявяваме тема. Децата я пресъздават в рисунките си. Конкурсите ни са безплатни. Нашите участници изпращат на имейлите ни единствено регистрационната си форма и добре направена снимка на своята рисунка."

Насърчавайки децата да творят, семейство Колеви се обръща и към други благородни каузи. Ако победителите в конкурсите решат да дарят своите произведения, галерията им предлага много добри предметни награди. А творбите им се окомплектоват за сметка на галерията и се предлагат за продажба.

С получените средства се подкрепят каузи за деца в нужда. Например – помощ за отец Иван от Нови хан, създал дом за сираци. Или за талантливия Данчо Петев – също дете без родители, което Тодор Колев нарича двойник на Принс и държи да подпомогне. Грижи за Данчо полага и читалището в Стара Загора. "Аз вярвам в неговата дарба и се гордея, че с нашата помощ ние бихме могли да станем част от неговата история. Мисля, че един ден и той ще повярва в себе си. Канили сме го да пее на наши изяви, всички родители се разплакват, като го чуят. За него има кой да се грижи, но той също търси признание. И ние подкрепяме неговите изяви."

Ще добавим, че семейство Колеви са организатори и на годишен конкурс, посветен на инженерното творчество на Леонардо да Винчи. Защо точно то? Ами защото Тодор Колев е инженер, а съпругата му, вече знаем, е художник.

Той е примерът за ренесансовия човек, геният, който мотивира нашите участници да пресъздават негови инженерни постижения на платна. В този конкурс нашите изисквания са малко по-завишени от гледна точка на техниката и възрастта на участниците, затова и наградният фонд е лаптоп и таблети. Картините на победителите остават за спонсорите, които след това ги използват за промоционални цели, а също и за свои участия в други благотворителни акции. Ние имахме вече три издания на този конкурс, сега предстои обявяване на четвъртото.

Според Тодор Колев е добре да се обърне внимание и на други гении, които заслужават да бъдат представени на децата. Например Исак Нютон, Никола Тесла и още ред други. Ние привличаме както спонсори,така и партньори – казва той. - Спонсорите осигуряват финансовата част, защото идеята ни е по-големите деца, на възраст от 12 до 18-19 години, да рисуват вече върху платно, с професионални бои и така да пресъздадат нашата тема. Но това не става само със спонсора, който ще осигури по-големите награди. То става и с партньори, които да прегърнат тая кауза. В миналото сме имали такива партньори: и Община Стара Загора, и читалище „Св. Климент Охридски”. Наши партньори и участници в журито са били много добри художници, включително и от Великобритания – една наша приятелка, която, като видя подробности около нашите занимания с тия деца, направо ни завидя.

В момента каузата, за която семейство Колеви събира пари, е за дневния център за хора с увреждания „Св.св. Дамян и Козма” в Стара Загора. Това са страхотни хора. Имат бюджет за храна и социални дейности, но нямат за лични нужди извън дневния център. Някои от тях са с ментални болести, не са в добро състояние. Аз лично съм ги подпомагал неведнъж. Средствата, които сега ще съберем, ще отидат за тия хора.

Източник: http://bnr.bg
Снимка: http://bnr.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova