Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Изплети топлина, дари радост - кампания в помощ на хората без подслон

Автор: http://uspelite.bg | 07.11.2016

Изплети топлина, дари радост - кампания в помощ на хората без подслон"Без пари и без бюрокрация, да превърнеш една шапка във вяра от нишки."

По това време на годината често забравяме какви късметлии сме за това, че географската ширина, която заемаме ни предлага огромно разнообразие от климатични промени: от разтапящата жега през юни до хладните дъждове на октомври. Благодарим на Бога за възможността да се радваме на априлските лъчи и декемврийските снежинки. Сега, повече от всякога, ще предпочетем да прекарваме времето си у дома и ще търсим топлината в малките неща като чаша вино, хубава книга, малко поезия, нежни спомени и силни прегръдки. На това му казвам аз късмет.

Но има хора, за които забравяме, че не се радват на привилегията да имат покрив над главата си и топло одеяло за студените вечери. Не се греят пред електрическата печка и не отварят чадърите си, когато навън вали. Тях ги топлят единствено усмивките и добрите дела на непознатите хора.

Инициативата „Изплети топлина“ е насочена именно към тази група непривилегировани хора. Идеята е изключително проста: доброволци от цялата страна плетат шапки, шалове и ръкавици, които по-късно отиват при хора без покрив над главата си. До този момент, благодарение на кампанията, са били стоплени над 5000 бездомни хора от редица градове. Организаторите предлагат прежда и уъркшопове, които да ви научат как да боравите с куките. От вас е само желанието. Наистина много просто, нали? И не само това. Инициативата се разраства и на 10 декември 2016 ще се проведе Първият национален фестивал на плетивата „Шарена плетеница“, чрез който ще се подкрепи и развие един от най-българските занаяти – плетенето. И благодарение на фестивала, ще бъдат закупени спални чували за хората, които ще прекарат зимата извън кризистните центрове за бездомни. И така, дори и да сте позагубили уменията си или никой никога не ви е показвал как се плете, фондация „Има начин“ ви дава шанса да се научите и така да помогнете на човек в нужда.

Готовите плетивата се изпращат до края на ноември, а се раздават на нуждаещите се през декември. Тъкмо навреме за Коледа, когато се сещаме, че чудесата се случват, ако ние им помогнем. Заедно можем да бъдем едно чудо.

Запитах се как се ражда подобна идея, толкова конкретна и различна от всичко друго, което сме виждали до този момент. По-късно разбрах, че това е смисълът. Да се създаде нещо различно.

Знаете ли, че на бездомните се предоставя подслон само вечер и имат достъп до храна посредством спонсори? Но никой до този момент не се беше сетил да ги снабди с шапки и шалове, за да преживеят зимните дни навън, без покрив над главата си. Фондация „Има начин“ ви дава възможност да им подарите тази топлинка.

За повече информация:

Фондация „Има начин” - организатор на „Изплети топлина

Маргарита Соколова - Председател

Биляна Вутова - Изпълнителен директор

02/8685289, 0884 593199, 0889 334805

[email protected]

Източник: http://uspelite.bg
Снимка: http://uspelite.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova