Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Митрополит Гавриил освети кухня за раздаване на безплатна храна

Автор: http://bg-patriarshia.bg | 19.04.2016

Митрополит Гавриил освети кухня за раздаване на безплатна храна„Който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която тече в живот вечен.” [Иоан 4:14]

В неделя (17 април) Негово Високопреосвещенство Ловчанския Митрополит Гавриил освети кухня за ежедневно приготвяне и раздаване на безплатна храна на социано слаби хора и семейства в гр. Троян. В съслужение с митрополит Гавриил бяха Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, Игумен на Троянския Св. Обител "Успение Богородично" и Негово Високоблагоговейство ставрофорен свещеноиконом Марин Божков, Председател на Църквата „Света Параскева” в гр. Троян.

Инициатори и организатори на кухнята са трите ученички от 10-ти клас на ГЧЕ „Екзарх Йосиф I”, гр. Ловеч, Петя Събчева, Роберта Груевска и Мария Стефанова. От есента на 2015 година те посещават кръжока по религия - православно християнство, ръководител на който е една от учителките - възпитателки в дамското общежитие. От тогава и веднъж в месеца възпитаниците приготвят храна в трапезарията за бедни към Ловчанска света митрополия, където от 2006 година насам всеки ден се хранят 20 човека нуждаещи се. От тук в момичетата се поражда идеята да пренесат добрия опит и в родния им град Троян. Непоколебимо е желанието им реализацията да бъде осъществена не където и да е, не към общината дори, а единствено към храма, към Православната Църква. След нарочна среща с Митрополит Гавриил преди около 2 месеца те поучават неговата благословия и малко по-късно се виждат отново, но вече в двора на храма „Света Параскева” в Троян. Отец Марин Божков предлага подходящо помещение, но трябва ремонт и обзавеждане. И ето, 16-17 годишните момичета започват да действат. Сами организират познати свои връстници и възрастни и ги привличат към делото. Сами намират при кого да отидат и какво да поискат. Отзовават се много фирми, които даряват работа, материали, оборудване. Уточнени са лицата, които ще готвят доброволно. Датата за откриване 17 април е определена, но притесненията не взимат връх над убедеността, че всичко ще бъде както трябва. За първото приготвяне на храна и за освещаването идват и съученици от други градове.

Идеята за кухнята за бедни, организирана от млади хора, ученици, става заразна, защото още едно момиче, участничка в кръжока по православно християнство в ГЧЕ, иска да организира и в Църквата на своя град. Предстоят контакти с местните свещеници.

Църквата Христова сме всички ние - и свещенослужителите, и миряните.

И всичко за слава Божия, в името Христово, в името на любовта към Бога и ближния и за спасение.

Източник: http://bg-patriarshia.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova