Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Детски лагери се провеждат в манастири в страната

08.07.2021

Детски лагери се провеждат в манастири в странатаПрез месец юли, след края на учебната година, много български манастири приеха първите смени деца, които участват в станалите вече традиционни манастирски летни лагери. След като миналото лято децата заради ковид-кризата нямаха възможност да използват тези възможности за отдих сред природата и в манастирска среда, през тази година много от манастирите отвориха отново врати за детските групи.

Видинска митрополия организира няколко смени в Лопушанския манастир, като първата смяна вече започна. Занятията са под мотото „Аз съм пътят и истината, и животът“, а в програмата са включени беседи, участие в богослужението, ръчен труд, разходки и спортни игри. Предвидена е и еднодневна екскурзия до Клисурския и Чипровския манастири, както и посещение на крепостта „Калето“ край Монтана.

Монахините в Клисурския манастир приеха група от близо деветдесет деца от Северозапада. Децата прекараха в манастира само ден, но за много от тях това беше първи досег с манастирската култура у нас. Игри, занимания, бране на билки, разговори с монахините и запознаване с историята на манастира ще оставят ярък спомен у децата.

Манастирът „Рождество Богородично“ в Кабиле, Ямболско, също ще приеме група деца за тридневен лагер от 21 до 24 юли за ученици от началното училище. Инициативата е на църковното настоятелство към храм „Св. цар Борис-Михаил Покръстител“ в Сливен.

Три смени лагерници ще приеме Църногорският манастир „Св. безсребърници Козма и Дамян“. Две групи ще летуват през юли и една през септември. Смените са с различна продължителност – от пет до десет дни. През лагерните дни децата ще изучават православно вероучение, ще участват в богослуженията и ще учат песнопения, ще се научат да месят хляб. Предвидени са игри и спортни занятия.

През тази година Кремиковският манастир „Св. Георги Победоносец“, който традиционно е домакин на големи групи деца от цялата страна, през тази година ще организира лагер само за деца с увреждания. Това е единственият манастир у нас, който организира лагери с дейности за деца със специални потребности. Организаторите притежават и нужния опит в тази дейност.

Хаджидимовският манастир "Св. Георги", Гоцеделчевско, също ще приеме няколко групи деца през летните месеци. Манастирът има най-голям, 27-годишен опит в организирането на 10-дневни детски летни лагери у нас, като началото на тази традиция беше поставена по времето на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил още през юни 1994 г. Днес много от първите участници в лагерите записват своите деца, които имат възможността да общуват със свои връстници и единомишленици във вярата.

В предходните години, преди ковид-кризата, детски лагери се провеждаха и в Поморийския манастир "Св. Георги" за децата от Сливенска епархия, както и в Троянския манастир за деца от Русенска епархия.

Програмите на летните лагери са различни, но традиционно те включват освен запознаване с християнската вяра също и занимания по приложно творчество, излети, игри, събиране на билки и др. В някои от манастирите, при желание от страна на децата и със съгласието на родителите, децата се подготвят и приемат св. Причастие. Обикновено смените продължават една седмица. На някои места са смесени, а на други има отделни смени за момчета и момичета. Повечето лагери са безплатни за учениците, а разходите се покриват от митрополиите, манастира или някоя енория.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova