Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Свято място пусто не остава

Автор: БНТ | 12.07.2017

Свято място пусто не остава Наследници дариха имот за построяването на храм в столичния квартал “Младост”. Към терена има сериозен интерес от страна на инвеститори, защото е едно от малкото места в района, останали незастроени. Въпреки това собственичката е непоколебима и дарява имота безвъзмездно. Семейството е убедено, че мястото е свято и трябва да остане такова.

Бабата на Мария Шопова – Спаса дарява мястото за строеж на храм след като се завръща от прага на смъртта.

Мария Шопова, наследник на терен: “Събирали са се вече на погребението й, когато е пристигнал баща й и се разплаква, навежда се да я целуне и тя си отваря очите и после 9 години е била на легло, докато не и се казва, къде е мястото, където да отиде и да построи черква.”

Тогава Спаса и съпругът й отиват до мястото и започват да правят основите за малък параклис, събират средствата и го завършват. Така жената се излекува. Не след дълго параклисът е съборен, но тя успява да занесе оцелелите икони в манастира "Св. Пророк Илия" в Дървеница. През 98 година вече покойният Отец Димитър Вукадинов има идея за възраждането на храма.

Той казва следното: “Когато българският народ прегърне вярата, държавата и обществото отива нагоре, когато забравиме вчрата, се стига до кризи и съответно държавата страда.”

Собствениците на имота няколко пъти са получавали предложения на мястото да бъдат построени жилищни блокове, но те са убедени, че на това място трябва да има само и единствено православен храм.

Христо Асенов, член на настоятелството на инициативния комитет за възраждане на храма: “Никой от роднините не сме го искали да си възстановиме, искаме да се построи в памет на баба ми и майка ми по-голяма черква, а не както е било параклис.”

Така вярата на семейството в Бог става най-силното чувство, което ги кара да направят този избор. Отвъд материалния интерес. И в името на това святото място да стане извор на духовното, от който вяра да черпят поколенията. А за това са необходими около 400 000 лв. Изграждането на храма в момента е в проектна фаза. Има одобрен идеен архитектурен проект от Софийската Митрополия. Предстои изработването и на инвестициония проект и получаването на разрешение за строеж.

Източник: http://news.bnt.bg
Снимка: http://news.bnt.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova