Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Немски банкер направи дарение за детската клиника на УМБАЛ "Свети Георги"

Автор: www.marica.bg | 29.05.2017

Немски банкер направи дарение за детската клиника на УМБАЛ "Свети Георги"Щедро дарение от немския банкер Нико Димитров ще получи Клиниката по детски и генетични заболявания към УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив. Дарителят се срещна с ръководителя на клиниката проф. д-р Иван Иванов, който в присъствието на завеждащите на всички отделения му връчи Писмо на благодарност. По този начин клиниката изрази признателност за благородната инициатива.

„Господ да закриля вас и семейството ви. Вие сте модел за хуманност. Щастие е за нашата клиника, че дори от 3 хил. километра разстояние мислите за нас”, каза проф. Иванов.

Инициативата е по повод 60-годишнината на Нико Димитров, която той ще отпразнува в родния град на баща си проф. Никола Димитров – световноизвестен инженер с изключителен принос в антиземетръсното строителство. Поканил е 60 гости от целия свят. Поел е разходите им по пътни и престой. Но вместо подаръци, е апелирал да се съберат средства, които ще отидат в полза на клиниката. За целта е открил специална дорителска сметка, която ще бъде затворена на 10 юни и тогава ще стане ясна събраната сума.

Дарителят има специално отношение към Клиниката по детски и генетични заболявания към УМБАЛ „Свети Георги”. Той е първи братовчед на доц. Нарцис Калева-Ходжева, ендокринолог в лечебното завадение. Леля му Анна Калева също е работила тук в периода от 1950 до 1985 г. Работата на леля Анна винаги издигала на пиедестал цялата лекарска професия и педиатричната специалност в частност.

„Средствата ще бъдат използвани за ремонт на материално-техническата база и закупуване на апаратура”, посочи проф. Иванов. И отбеляза, че това е най-голямата детска клиника у нас, в която се лекуват всички групи заболявания – белодробни, ендокринологични, ревматологични, гастроентерологични, неврологични, кардиологични, хематологични, нефрологични, спешни, вродени метаболитни. Годишно се хоспитализират над 5000 малки пациенти.

„Въпреки че съм роден в Германия, много обичам България. Многократно съм идвал тук, при моята братовчедка. Имам бизнес в Пловдив и чувствам тази страна като моя. Радвам се, че мога да помогна, защото самият аз имам 4-годишна дъщеря и знам колко е важен трудът на педиатрите”, каза развълнуван Нико Димитров.

Това не е първото му дарение. През 2004 г., когато от този свят си отива майка му, той апелира близките вместо венци и цветя, да дарят парите на Клиниката по детски и генетични заболявания към УМБАЛ „Свети Георги”. Със събраната сума тогава са закупени три апарата Сименс за Интензивно отделение, които работят и до днес.

Източник: http://www.marica.bg
Снимка: http://www.marica.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova