Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Отец Иван: По-зле не сме били!

15.09.2015

Отец Иван: По-зле не сме били!Отец Иван е притеснен от идващата зима

Нямат пари за храна, 80 деца тръгват на училище без нови дрехи и обувки

Иво АНГЕЛОВ

"Положението е страшно! Никога не сме били толкова зле. Зимата идва, а нямаме пари за храна, дърва и въглища. Чувствам се в много голяма безизходица и нямам идея какво да правя."

Това сподели с тревога пред "България Днес" отец Иван. Благородният духовник призна, че няма миг, в който да не мисли как ще се справи с грижата за над 300 души през студените месеци.

Особено драматично е положението в монтанското село Якимово, където скоро ще бъде спряно електричеството на няколко къщи, тъй като има натрупани стари задължения в размер на около 4000 лева. "Чудя се откъде да намеря пари, за да платя толкова голяма сума. А когато няма електричество, не само че не можем да се отопляваме, но не можем и да си печем хляб. Ще проверя още няколко варианта за спасение и започвам да се моля, за да разберат хората в колко трудно положение съм", добави свещеникът.

Главоболията му обаче не спират дотук. Той трябва да се погрижи за близо 80 деца от приютите му, които на 15 септември тръгват на училище. "Трябва да се купуват обувки и дрехи. Миналата година напазарувах необходимите неща на 4 деца и всичко ми излезе около 800 лева - средно по 200 лева на дете. Сега не ми се мисли колко пари ми трябват, за да ги изпратя", кахъри се отец Иван. Освен това той трябва да се погрижи и за други 25 малчугани, които тръгват на детска градина.

"Първо ще се опитам да осигуря храната и отоплението, а после идва ред на другите неща. За мен е най-важно децата да са добре и нищо да не им липсва. Възрастните ще се оправим по-лесно с трудното положение. Вярвам, че има добри хора, които ще проявят готовност да ни помогнат. Това си е - без пари няма оправия, всичко опира до парите", размишлява благородният старец. Освен в Якимово дядо Иван се грижи за хора в затруднено положение и в приюта му в софийското село Нови хан, където през годините също е имало драматични периоди, но чрез благотворителни инициативи положението е било закрепвано.

Свещеникът още на патерици


Отец Иван призна, че възстановяването му след тежката катастрофа, която преживя през миналата година, върви по план.

"Вече се чувствам много по-добре. Имам малки болки, но се преживяват. Продължавам обаче да ходя с патерица - хората сякаш вече свикнаха да ме виждат така, аз също свикнах. Вече мога сам да карам кола и се чувствам по-пълноценен", разказа свещеникът.

Благородният старец призна, че трябва да направи още възстановителни процедури, но не знае дали ще намери време и средства, за да ги извърши. "Важното е децата да са добре, аз все ще изтърпя болките", заключи за финал дядо Иван.

Банковата сметка на дома за сираци "Св. Николай Чудотворец" в Нови хан е в:
UNI CREDIT BULBANK, клон Елин Пелин
IBAN: BG72UNCR 96601000411600
BIC: UNCRBGSF


Сайта на дома "Св. Николай Чудотворец"

Източник: http://www.bgdnes.bg
Снимка: http://www.bgdnes.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova