Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Промени в Семейния кодекс ще облекчат процедурата по осиновяване

Автор: БНТ | 31.08.2016

Промени в Семейния кодекс ще облекчат процедурата по осиновяване Облекчаване на процедурата за разкриване на тайната за осиновяване и затягане на режима на разсиновяване у нас - това са част от проектопромените в Семейния кодекс, които готвят от правосъдното и социалното министерство.

В момента осиновители могат буквално да върнат осиновеното дете, когато пожелаят. С промените тази практика ще бъде преустановена, а законът залага изключителни случаи, в които разсиновяването ще е възможно след съдебно решение.

21 деца за последните 3 години са разсиновени. Причините най-често са несъвместимост и несходство в характерите. Като при развода. Промените в Семейния кодекс ще сложат край на тази практика.

Екатерина Захариева - министър на правосъдието: В крайна сметка тези деца, когато се осиновяват и това е пълно осиновяване, това не е дете на заем. Когато си решил да преминеш към тази стъпка, когато си минал през консултации и социална подкрепа, считаме че това е недопустимо.

Предвидено е да падне и тайната на осиновяването. При желание всеки ще има шанса да стигне до биологичните си родители, но ако и те са съгласни. Ще се създаде нов съвет към министерство на правосъдието, който ще проучва произхода на хората.

Екатерина Захариева - министър на правосъдието: Пълното разкриване на данните ще става едва след съгласието на биологичните родители. Това е трудно решение понякога има доста биологични родители, които са осъзнали и искат да имат връзка със своите деца, но има и такива, които се притесняват от разкриването на тайната.

Новите промени в Семейния кодекс ще облекчат и осиновяването. Сега едно семейство чака да осинови дете средно между година и половина и две.

Зорница Русинова - министър на труда и социалната политика: Считаме, че с облекчения ред ще бъде наистина скъсена процедурата. Самото организиране на чисто институционално разменяна на документи координацията между рег. съвети ще става доста по-добре.

В момента 2400 деца чакат да бъдат осиновени, а заявилите желание са наполовина по-малко. Ще се създаде национален съвет по осиновяване към социалното министерство, който ще обедини сегашните регионални съвети.

По-строги мерки ще има и за припознаване на деца. Социалните ще могат на по-ранен етап да спират припознаването, ако има данни например за търговия с деца. Тогава бащата ще трябва да доказва правото си с генетичен тест. В момента законът предвижда това да се случва след като е настъпило припознаването.

С новите промени при развод родителските права ще се упражняват и от двамата родители. Само при изричното искане на единия от двамата, съдът може да отсъди настойничеството на майката или на бащата.

Законът влиза в сила от 1 юли 2017 година.

Източник: http://news.bnt.bg
Снимка: http://news.bnt.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova