Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Осветиха обновения купол на българската църква „Св. Георги" в Одрин

Автор: БНТ | 14.05.2019

Осветиха обновения купол на българската църква „Св. Георги" в ОдринБългарската църква „Св. Георги" в Одрин вече е с нов, позлатен купол. Камбанарията е реконструирана със средства на дирекция „Вероизповедания" към Министерски съвет. Български изселници зад граница и стотици вярващи от цяла страна дойдоха в храма, за да присъстват на освещаването на купола.

Българската църква „Свети Георги" в Одрин бе възстановена през 2004 година. От днес храмът вече е с обновена и позлатена куполна конструкция.

Васил Вълчев, генерален консул на България в Одрин: Отваряме нова страница в историята и в живота на българската църква „Св. Георги". Средище е на българщината и на българския дух - и не само в Одрин, а в целия тракийски регион на Турция.

На камбанарията са поставени керамични икони на четиримата евангелисти. Издигнат е и нов кръст.

Негово Високопреосвещенство старозагорски митрополит Киприан: За да показва винаги, че тук е имало православни и ще има православни хора и че тракийците тачат своя дом Божи.

Представители на дружествата на тракийските българи от цялата страна се стичаха днес към храма.

Милка Спасова, председател на Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода" - Карнобат: Пак с пълен автобус пристигаме нашето дружество за златния купол на църквата. Носим много хубава икона.

През миналата година бе изградена и самостоятелна сграда на читалището към църквата. Тук се провеждат безплатни курсове по български език.

Борислава Иванова, преподавател по български език в българското читалище в Одрин: Много голям интерес.И за мен беше изненеда, но имат интерес и към самата България, към самата култура.

Сакип Сюлейманоглу, български изселник в Одрин: От шест години уча български език. Семейството ми е от Бургас. От Бургас са се преселили тук.

Все повече са изселниците в Турция, които осъзнават като необходимост децата им да изучават български език, отчитат от генералното ни консулство в Одрин.

Източник: http://news.bnt.bg
Снимка: http://news.bnt.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova