Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

С дарение на Патриарх Неофит ще бъде закупен нов апарат за родилното отделение в болница Шейново

Автор: focus | 11.01.2016

С дарение на Патриарх Неофит ще бъде закупен нов апарат за родилното отделение в болница ШейновоНегово Светейшество Българският патриарх Неофит отслужи водосвет за здраве в отделението по неонатология на болница Шейново. Негово Светейшество честити празника Бабин ден на персонала в болницата. Патриарх Неофит пожела да има много здрави и щастливо родени деца, и да се множи българският род. След водосвета патриархът посети бебетата от неонатологичното отделение и ги благослови. Негово Светейшество дари икони на параклиса в отделението. След водосвета патриархът и персоналът на отделението запалиха свещ за здраве.

Д-р Румен Велев, директор на болница „Шейново” каза, че с дарение на патриарх Неофит ще бъде закупен нов апарат за нуждите на пациентите в болницата. Той отбеляза, че Бабин ден е радостен, защото се свързва с най-хубавото събитие в живота на семействата, а именно раждането на дете. Д-р Велев обясни, че на този ден отдаваме почит към бабата в по-старо време или старата акушерка, която помага на жените да раждат. По думите му традицията датира назад във времето, но независимо от това продължава да го почитаме като специален ден. Д-р Велев коментира, че част от обичаите, които се правят на този ден остават са валидни и с тях именно се изразява почит и уважение към акушерката, и към младите майки.

След водосвета, д-р Румен Велев каза, че в болница „Шейново” за 2015-та година има 2162 новородени. Той отчете, че раждаемостта спада. В „Шейново” нивото на раждаемост се е задържало на това от 2014 г. Като радостен д-р Велев отчете факта, че всички родени дечица са били здрави и има изключително нисък процент на перинатална детска смъртност. Персоналът на болницата е горд още с факта, че в нея няма загуба на бебе след раждането, както и с успеха при грижата за недоносените деца. За 2016 г. проплакалите бебета в „Шейново” са около 50. Като изключително важен от психологическа гледна точка, д-р Велев изтъкна момента на осъществяването на първия контакт на майката и бебето. Той посочи, че от миналата година функционира родилна зала, в която пациентката е сама в стаята и може да осъществява близък контакт с бебето, след като се роди. Директорът посочи, че болницата е започнала активна работа по проект с МБАЛ Ихтиман, който е за осъществяване на грижи за майки, бременни и деца до 3 години. Проектът предвижда домашни посещения на пациентите. Според д-р Велев бъдещето на медицинските услуги е в по-добрата комуникация между сестра и семейство, което липсва, защото домашните посещения вече ги няма и се разчита само на институциите болницата или поликлиника.

Източник: http://www.focus-news.net

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova