Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Операция Плюшено мече сбъдва мечти на деца в неравностойно положение

Автор: БНР | 22.11.2016

Операция Плюшено мече сбъдва мечти на деца в неравностойно положение Когато се заговори за сираци или деца с увреждания, обикновено ставаме привидно загрижени за няколко мига, след което бързаме да сменим темата. Смятаме, че докато нещо подобно не се случи на нас, подобни проблеми не ни интересуват особено. Положителното е, че тази тенденция започва да се променя. Все повече хора участват със свои дарения в различни благотворителни кампании, посветени на различни каузи. Важното за тях е да могат да се доверят, а парите които дарят, да отидат за решаването на конкретен проблем. Операция „Плюшено мече“ е една от инициативите, които правят Коледа възможна за хиляди деца от домове у нас, като им подаряват желаните подаръци. Как се заражда идеята? Разказва нейният създател Михаела Стойкова:

"Операция „Плюшено мече“ започна преди 9 години, когато бях студент в чужбина. Мотивира ме подобна коледна кампания, която се нарича „Деня на кутията за обувки“, в която хора пълнят кутии за обувки с подаръци и ги пращат в Африка. Аз бях част от тази инициатива и реших, че може да направим нещо подобно и в България."

През миналата година над 7000 деца от 330 институции у нас са получили своя нов подарък и малко внимание от доброволците, които безвъзмездно са част от кампанията. За 9 години Михаела и екипът й са успели да обиколят всички домове за сираци и деца в неравностойно положение у нас. Как оценяват грижите за тях там?

За съжаление малко са ресурсите и бюджета на този тип заведения. Слава Богу, когато става дума за деца с увреждания, на някои места по европейски програми са отпуснали по-високо финансиране. Наблюденията ми поне за Бургас и региона са, че там базата е много добра, както и броят на персонала е достатъчен. Като става дума за институции за деца без увреждания обаче, там нещата стоят по по-друг начин. Техният бюджет обикновено не достига, персоналът се затруднява с целогодишната грижа, тъй като са малко на брой. Също така много трудно се намират качествени кадри, които да са добре обучени.

Проблемът с липсата на достатъчно кадри в подобни институции е, че те не са мотивирани да кандидатстват за работа в домовете. Възнагражденията им не са съобразени с условията на труд и усилията, които полагат, за да се справят с всеки един проблем на отделния човек. Тази картина обаче не отказва Михаела и нейните приятели да помогнат на децата да се развиват и един ден да променят живота си.

От тази година започваме един проект, за който търсим сериозно финансиране и големи партньори. Той се казва „Скритите таланти на България“ и има за цел всяка година да избира 10 деца в неравностойно положение, които да бъдат подкрепяни от нас с ежеседмични ментори, частни уроци, посещения на семинари, работилници, състезания и покриването на материалите, нужни за развитието на един такъв талант. Идеята е децата да бъдат подкрепяни през цялата година и да има екипи, които работят с тях, за да могат те бързо да се развият в определена сфера. След тази една година ние трябва да сме успели да им намерим някакъв вид партньорство с дадена компания или с частно лице, което да ги подкрепя през следващата.

Подобна инициатива наистина има шанс да промени съдбата на много деца, които дори да имат талант, нямат възможност да го покажат. Най-често причината за това е именно липсата на достатъчно средства, която отказва много от тях да последват мечтите си. Ако искате да им помогнете, направете го на адрес plushenomeche.org. Това е инвестиция в едно по-добро и достойно бъдеще, което те заслужават.

Източник: http://bnr.bg
Снимка: http://bnr.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova