Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Търси се помощ за строежа на новия храм във Вехтово

Автор: http://dveri.bg/ | 12.04.2016

Търси се помощ за строежа на новия храм във Вехтово Православните християни от с. Вехтово, Шуменско, са решени да построят с Божията помощ нов храм в селото. Инициативата е на църковно настоятелство при храм “Св. великомъченик Димитър”.

Към момента жителите християни ползват стара сграда, която е пригодена за храм, но не е строена като такъв и не задоволява молитвените нужди на местните вярващи. По действащия подробен устройствен план на с. Вехтово за църква е отреден парцел с площ 798 кв. м. Теренът вече е собственост на църковното настоятелство.

Архитектурният проект за новия храм е дарение от арх. Добрил Добрев. Одобрен е от св. Варненска и Великопреславска митрополия и общинските власти са издали разрешение за строеж. Още на 28 август 2014 г. е направена първа копка за новия храм от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Строежът на храма все още не е започнал. Първият етап от строително-монтажните работи по изготвената оферта от фирмата-изпълнител, включени в част „Конструктивна“, е на стойност 46 670.18 (четиридесет и шест хиляди шестстотин и седемдесет лева и осемнадесет стотинки с включен ДДС). С Божията помощ и при наличие на финансовите средства поне за този етап се очаква тази година да започнат строителните дейности.

Според представените ни оферти до завършването му ще са ни необходими 124 947,12 лв. (сто двадесет и четири хиляди деветстотин четиридесет и седем лв. и 12 ст. с ДДС).

Вехтово е село в Североизточна България и се намира на 18 км от град Шумен. В селото се изповядват две основни религии: православно християнство и ислям. Тук в отлично разбирателство помежду си живеят три различни етноса: българи, турци и роми.

От месец февруари 2011 г. с благословението на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил за председател на църковното настоятелство на храма беше назначен свещеник Васил Димитров Василев.

Това, което не достига на жителите на селото за построяването на храма, са паричните средства.

Църковното настоятелство е открило банкова сметка с надеждата, че православни християни, граждани, фирми и организации при възможност могат да направят своето парично дарение за изграждането на храма.

Сметката за дарение е:
IBAN: BG58STSA93000021103918,
BIC: STSABGSF, “Банка ДСК АД”,

Православен храм “Свети великомъченик Димитър”, с. Вехтово.

Източник: http://dveri.bg
Снимка: http://dveri.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova