Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Доброволци помагат на възрастни хора на село

25.07.2019

Доброволци помагат на възрастни хора на село Врачанско село се подмлади сериозно, макар и за седмица. Причината за това е инициативата „Село назаем”, в която доброволци гостуват в крайдунавското селце Долни Вадин и помагат на възрастните хора в домашната работа. В замяна пък получават топла закуска, меко легло, люта ракия и много любов.

Там, където пътят свършва. Там, където Дунав минава на метри от селските къщи. Там, където щъркелите, лястовиците и гостите са винаги добре дошли. Там се намира село Долни Вадин.

В китното селце живеят едва 140 човека, като повечето са пенсионери. Баба Дешка е прекарала целия си живот тук и е свидетел на опустяването му.

"Бяхме много, а колко дечица бяха, аз съм гледала от 5 годинки нагоре моите внучета - 5 внучета съм имала, цяло лято, ама бяха малки. А сега станаха големи и си отидоха, се ожениха, имат си дечица и нито не идват да ме видят, че нямат време, нямат време", каза Надежда Георгиева - баба Дешка.

Затова чака с нетърпение младите хора от инициативата „Село назаем”. "Много добре се чувствам, много ми е весело с тях, приказваме си. Разправят ни и те какво и що правят и аз и те така", каза още Дешка.

Тихомира Методиева е майка на 17-годишно момиче, доброволец. "Много интересно те споделят за своите семейства с нас. За децата си, за внуците си и им става приятно, сякаш са си дошли внуците и децата им. Чувството е много близко", каза Тихомира.

А покрай приказките, се отмята и работа. "Вчера плетохме лук по два различни начина с плитка, по един друг начин. От руски сайт го беше видяла една баба, чистихме на една баба лозята, рязахме храсти", заяви доброволецът Катерина Бъчварова.

Тази година в инициативата са се включили рекорден брой участници - 19. "Те са много различни и цветни хора, различни по професия. Имаме юристи, имаме кинорежисьори, имаме финансист, счетоводители, юрист консулт, програмен Директор, имаме няколко учители. Различни колоритни личности", добави секретарят на читалище „Съзнание 1927” - Анелия Спасова.

В замяна, гостите получават от бабите ценни уроци. "За мен лично е по-трудно от компютрите. По-сложно е, но е много по-интересно", каза доброволецът Корнелия Инкьова.

Не липсват и познатите на всички - закачки. "Тя не иска да яде. Баничката ѝ сега, седи на масата", каза още Мара Петкова - баба Мара.

Бабите ги учат на тайните не само на градинската работа, но и на селската питка. "Ще направим една домашна питка, която не можем с нищо да я заменим. А когато ни омръзва купеният хляб, взимаме и си замесваме у дома, защото наистина от селския и домашния хляб по-вкусно няма", заяви баба Цеца.

"Супер се чувсваме при баба Цеца, много е гостоприемна. Показва ни как да правим разни неща из градината, да садим. Аз досега никога не съм го правила и ми е много интересно да науча от нея", каза доброволецът Лия Панайотова.

А питка без сирене не върви, затова вадинчани предават и тайната на истинския млечен продукт. "Сега направихме едно страхотно сирене, което аз за първи път правя. Забъркахме една каша и се получи едно много приятно квадратче, което като го нарежем на по-малки квадратчета и ще нахраним цялото село с вкусно сирене", каза още доброволецът Илиян Димитров.

Така на метри от Дунав, млади и стари се превърнаха в семейство.

Източник: https://nova.bg
Снимка: https://nova.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova