Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Историята на майката, която не се отказа и вдигна дъщеря си на крака

Автор: Марица | 10.03.2016

Историята на майката, която не се отказа и вдигна дъщеря си на кракаРадка Станева ражда момиченцето си, когато е на 25 години. Бебето е недоносено, но при раждането му никой не казва, че има увреждане. Когато става на 11 месеца, на детето е поставена диагноза "детска целебрална парализа".

Тогава започва най-трудното. Радка ражда момиченцето си без брак. Бащата не се интересува от тях. Майката и детето започват да живеят в малка къщичка в селото на бащата на Радка. Тя започва да търси лечение първо в Пловдив, а след това и в Момин проход. Радка споделя, че е изпаднала в депресия. Но след срива осъзнала,че не може да бъде полезна на детето си, което има нужда от лечение.

Пари за операция обаче няма. Майката обикаля банки и фирми с молбата някой да помогне. "Бях готова да изляза на улицата и да започна да прося само за да събера парите за операцията на дъщеря ми. Никога не се предадох", споделя Радка. Няма нищо, което да е унизително за майка, която се бори за здравето и живота на детето си.

Оттогава малката Румянка е имала 19 операции. Макар и трудно вече успява да ходи. Студентка е втора година в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". Учи социални дейности и мечтае да стане социален работник, за да помага на други болни хора.

Майка й се моли да има работа за нея, за да може да бъде сред хора и да не стане едно от многото деца с увреждания, които са обречени да останат затворници у дома.

През годините семейството е било настанено в различни приемни жилища с други социално слаби семейства. Радка среща любим мъж, с когото им се ражда второ момиченце. Мъжът обаче внезапно умира. Въпреки трудностите и несгодите обаче Радка не спира да вярва в доброто. Казва, че по пътя си е срещала хора с големи сърца, които са подавали ръка. Един от тях е Гордън Мерк - швейцарски благодетел, който живее с жена си в Пазарджик и помага безвъзмездно на нуждаещите се.

Заедно те основават фондация "Сърце за България", която наричат "семейна", защото в нея участват само двамата. Мерк неведнъж е помагал на Радка и двете й дъщери. Сега дори е обещал да дава заплата за личен асистент, който да живее в Пловдив с Румянка и да й помага, за да може да ходи на лекции.

Източник: http://www.marica.bg
Снимка: http://www.marica.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova