Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Благотворителна вечер събра 50 000 лв. за ремонта на Лопушанския манастир

09.10.2015

Благотворителна вечер събра 50 000 лв. за ремонта на Лопушанския манастирФондация "Кремена и Кирил Домусчиеви" организира благотворителна вечер в която бяха събрани близо 50 000 лева за Лопушанския манастир.

Сред гостите на събитието бяха бизнесмени и представители на изкуството, които направиха щедри дарения. Те участваха в търг в помощ на светата обител.

Най-голям интерес на търга предизвика възможността главният готвач на елитен ресторант шеф Димитър Дамянов, инициатор на благотворителната вечеря, да приготви ястие лично на някой от гостите срещу сумата от 3000 лева. Заради големия интерес бяха разиграни още две вечери. Ако събраните средства не достигнат, фондация "Кремена и Кирил Домусчиеви" ще доплати необходимата сума за ремонта на манастира.

Лопушанският манастир "Св. Йоан Предтеча" се намира в Стара планина, на 21 км от Монтана, и е национален паметник на културата. На мястото му е имало друг манастир, построен още през Второто българско царство и впоследствие напълно разрушен по време на турското нашествие. До възстановяването на манастира в средата на XIX в. няма никакви сведения за неговата дейност освен преданието, че няколко пъти е опожаряван и разграбван.

През 1850-1853 г. Лопушанският манастир е възобновен от чипровските монаси Дионисий, Герасим и Гедеон. Тогава са изградени и днешната съборна църква, жилищният корпус, дворната порта, оградата и дворната чешма. Манастирът впечатлява със своя градеж. Храмът съхранява един от най-красивите иконостаси в Северна България, истинска филигранна изработка в най-добрите традиции на Самоковската школа.

Източник: http://www.standartnews.com
Снимка: http://wik-stz.com

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova